2019-11-13
今日同老婆去食牛极,之前见上网推介过,我地系牛魔王黎,点可以错过呢牛极位于深水埗庵由青山道195A号雅怡居地舖,我地5点半左右到达,未到食饭时间,所以唔多人,餐厅座位宽敞,半自助式,一入门口右边有部自动售卖机,有5款肉类选择,不同gram数不同价钱,最平有牛肩排180g($80),最贵亦有和牛亦有一个自助吧,有饭、日式牛肉汤,沙律任食,酱汁亦有3款选择,有自家制烧肉汁、蒜蓉、辛辣烧汁,日式牛肉汤非常足料,牛肉味好浓,冇味精惊弹到成身油,餐厅有围裙提供。我地点了牛肩排和牛柳。牛肩排和牛柳非常厚身,上枱时只有一成熟,我地自己煎到大约6-7成熟,如果热石唔够热,可以叫侍应帮忙换,但其实都唔需要换了,个热力足够煎到6-7成熟。牛肩排和牛柳肉味浓,牛柳相对会比较多筋,但牛柳比牛肩排软腍,牛柳既肉汁会比较多D,除了出面既3款酱汁,枱上亦有岩盐和黑椒。