2023-09-21 97 浏览
细个喺元朗长大,永年一直都系我嘅饭堂,以前中学一到lunch time就第一时间过对面马路排队,即使依家搬离咗元朗都间唔时返去回味下,永年仲keep到以前细个食嘅味道👅今日约咗朋友嚟开沙田,嚟住试试呢边嘅永年,点知发现原来沙田呢间系类似冰厅嘅形式,除咗车仔面之外,仲有其他唔同嘢食😮好似焗饭同唔同嘅小食店面装修都行怀旧风,但又不失时尚感我哋由入口到坐低经过十张台有七八个都系食铁板扒餐,见到台台都jar jar声搞到我哋都想试吓,望一望份餐牌,原来有个铁板2人套餐,只系$398,咁抵就一定要试吓喇🤪铁板2人套餐包咗两份前菜(沙律🥗/餐汤🥣)、两份主食、两份小食同饮品,非常丰富👏🏼前菜周打蚬肉鱼汤🥣好正😍超多蚬肉,每啖都系蚬肉,非常鲜甜美味🤤仲好creamy添牛油果薯仔虾沙律🥗牛油果🥑配薯仔沙律都系近年常见嘅营养之选,呢份沙律入面仲有啲虾,个口感又丰富咗,同埋食定啲菜可以减低之后铁板扒嘅油腻感小食虾多士🍤呢啲怀旧小食除咗自己喺屋企整之外都唔系咁多地方食到,一上台见金黄色咁就知无叫错😚非常酥脆香口瑞士鸡翼啲鸡翼浸得好入味😝唔错猪大肠生菜嚟得永年就一定要食猪肠,就算今日唔系食车仔面,都要额外点份

店面装修都行怀旧风,但又不失时尚感

前菜

小食
虾多士🍤
啲鸡翼浸得好入味😝唔错
猪大肠生菜
嚟得永年就一定要食猪肠,就算今日唔系食车仔面,都要额外点份猪肠嚟食🥰
怀旧虾多士

主菜
纽西兰肉眼扒🥩
我最喜欢食Rib-eye就系因为佢有啲脂肪,铁板烧起上嚟啲脂奶逼晒出嚟,油香味重,一刀切落去肉汁都多啲🐮
美国安格斯封门柳
封门柳锯扒好少有得点,呢个餐仲要唔驶加钱就食到,真系抵到烂🥹封门柳食落就同肉眼唔同,肉质松软啲,主要系无咁多筋位,最重要系牛味极浓,牛魔王至爱🐂
点肉眼+封门柳真系双重享受😋可以试到唔同texture😙正
沙田永年车仔面茶冰厅整体感觉非常好👍🏼下次想锯扒一定会再嚟试
2023-09-07
牛油果薯仔虾沙律