2022-03-25
成日听人讲酸菜鱼好好食,但就真系未食过,见到呢间系openrice咁多好评,地点又就脚,所以就去试一试喇😍😍(5分为满分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑必食冷锅酸菜鱼($208)之前未食过酸菜鱼,但试过系其他地方打边炉用酸菜汤底,酸到完全食唔落野,但见呢间好多人食完都好评就去试下😎 汤底又酸又麻好惹味,会令到你食完keep住想继续食,啲鱼全部都滑溜溜,食落都系啖啖肉,连碎骨都无既~佢冷锅既意思就系煮好左先上菜,一上枱就可以食,又唔使担心一路煲佢拎到佢愈煮愈老😝😝 我地唔系好食得辣就拣左bb辣,对我地黎讲都够晒辣了🤣大概系痰仔三少辣咁上下既辣度~本身个锅有好多鱼,食极都仲有咁,然后仲有宽粉,宽粉真系好正,索晒啲汤汁,又烟烟韧韧,值得encore☺️☺️香油海蜇($45)呢个无叫到辣既,食落酸酸咪咪几开胃架,啲海蜇都非常爽口,作为开胃菜都系一个唔错既选择🤫芒果沙冰($42)食呢啲辣辣地既野梗系叫番啲冻冰冰既野饮喇,呢个芒果沙冰劲大杯🤣又唔会太甜,我地两个人share一杯就岩岩好喇😎红糖桂花冰粉($25)呢个系有啲似啫喱同寒天既甜品咁,佢加左啲红糖水同莓粒,酸酸甜甜咁,食完酸菜鱼之后食番个冰冰凉凉既甜品简
(5分为满分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
必食冷锅酸菜鱼($208)
香油海蜇($45)
芒果沙冰($42)
红糖桂花冰粉($25)
呢个系有啲似啫喱同寒天既甜品咁,佢加左啲红糖水同莓粒,酸酸甜甜咁,食完酸菜鱼之后食番个冰冰凉凉既甜品简直perfect🥰🥰
黑糖糍粑($35)
呢个其实系一个类似炸糯米既甜品,面头加左黄豆粉,食落好烟韧😆平身就唔系太甜既,大家可以点埋黑糖食,咁样食落就会满足啲🥰🥰
价钱:🌕🌕🌕🌖🌑
大将$200一大锅酸菜鱼都几抵食,2个人食一锅再加啲小食岩岩好😋😋😋 如果多人啲黎佢仲有个size大啲既锅比你拣😝😝小食啲价钱都好大众化,份量都足够👍🏻👍🏻👍🏻
交通:🌕🌕🌕🌕🌑
位于旺角奶路臣街,系旺角东或者旺角站行过去都劲方便😎食完又可以去附近波鞋街/Moko慢慢行街☺️☺️
揸车的话,胜利道附近都好多咪表,或者最近睇到Moko购物泊车优惠劲抵,星期一至四:$100/3小时;星期五至日:$200/4小时,以前就话惊去旺角唔知泊边到好,而家完全唔使担心🤣🤣
但记得优惠做到4月20日咋🙈
环境:🌕🌕🌕🌗🌑
当日去食都好多人食,但枱贴枱之间都会有间板,2个人食都会比4人枱,所以都坐得舒服😌🥰店员服务都唔错,当日好多人食但得2位店员,上菜都好快同店员都有礼貌同友善🤗
性价比:🌕🌕🌕🌗🌑
虽然酸菜鱼黎讲我地其实都系第一次食,但我地觉得呢间既价钱同味道都算系几好,感觉都算系唔错架🤣如果冬天黎食既话应该会再开心啲,因为食完个人会暖lup lup🤩🤩