2019-08-29 752 浏览
收工临时决定同妈妈去撑台脚,大概六点去到,店内稍显冷清,店家比左张三人枱,坐得舒服阔落。第一次试食,睇完Openrice推介叫左蒜蓉蛏子,泰式象拔贝,麻辣鲍鱼和盐烧䲝鱼,但睇menu有深海泥鯭,因为是刚刚才落单,即时叫店家帮忙改单,店家都乐意帮忙,再迟些都唔好意思叫店家改单了特意叫齐唔同酱汁试味。蒜蓉味发挥到水准,非常香,衬得海鲜更甜;泰式味有小小带酸,见到明显辣椒仔,所以都有返咁上下辣味,但妈妈似乎更喜欢蒜蓉;水煮麻辣味也很不错,令我想起在四川食的麻辣火锅,煮鲍鱼呢d冇乜味既野衬到绝。我食到少少辣,整体调味我完全接受到,但好辣既人可能要落单时讲明加辣才会过瘾。自己叫左碗白饭,海鲜捞饭好食到停唔到口。最后同妈妈encore一轮贝类和蛏子,两个人总共叫左7样,妈妈来之前有食下午茶,我自己叫碗白饭都叫饱,埋单每人$130,食得非常开心。佐敦一出行5分钟就系到,之后会再encore,下次可能食得再放d😂

盐烧深海泥鯭
蒜蓉蛏子和泰式象仔贝