2022-06-13
.📍Baba's Station 巴巴站📍#馒头去荃湾 #馒头食印度菜------------------------------1️⃣ Butter Chicken ($52)牛油咖哩鸡系用橙咖哩制成,橙咖哩最大嘅特点系加咗蕃茄酱,除咗忌廉奶香外,仲会散发淡淡地嘅清甜🍅,相对一般咖哩就冇咁腻,当然辛香料同辣度都冇咁浓,入囗较舒适,适合想食咖哩但又唔想咁重口味嘅人士🤓。呢度嘅鸡肉size适中,肉质未至于嫩滑但都唔柴,煮得几入味,但我发现自己都系比较钟意香料味更浓郁嘅咖哩🍛,下次就未必嗌呢款。◾评分:7.7/10------------------------------2️⃣ Paratha (少饭可免费转) 个人认为午餐以呢个价钱嚟讲cp值好高,除咗饭之外仲包埋一块同小编块面差唔多大嘅Paratha,一撕撕咁既有层次口感又非常松软😋,而且小麦香浓,食落比坊间嘅薄饼冇咁油,如果面层煎得再脆身啲就好。◾饼底:4.1/5◾馅料:不适用◾评分:8.2/10------------------------------3️⃣ Mango Lassi (跟餐+$16)呢杯嘢饮芒果味非常突出香甜,而且乳酪有助令
1️⃣ Butter Chicken ($52)
◾评分:7.7/10
2️⃣ Paratha (少饭可免费转)
◾饼底:4.1/5
◾馅料:不适用
◾评分:8.2/10
3️⃣ Mango Lassi (跟餐+$16)
呢杯嘢饮芒果味非常突出香甜,而且乳酪有助令质地更浓稠厚滑,系我钟意嘅口感,而且杯嘢饮真系好冰凉,酸酸甜甜解暑/解渴一流,但我觉得整体味道就有啲似人工糖水味,个人麻麻地呢只味道。
◾评分:7.0/10
🔸整体评分:7.6/10