2024-03-12 1009 浏览
两口子放咗工喺观塘揾食,季后风袭港🌀🌬️,今晚冻冻地好想打边边,但系两个人又唔想食放题咁Heavy同消费贵🙈,即刻上openrice search下有咩一人火锅好🔥🍲,发现呢间平时lunch食台湾面大排长龙嘅六两三有得食一人火锅,仲要价钱好似几平😝,就决定一于试下佢😅佢有台湾面套餐同火锅套餐,最后我地各人叫咗个一人火锅套餐食:我就叫咗:蔬菜养生锅套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦我配鹿儿岛豚梅肉🍖, 冬粉 & 饮珍珠奶绿🧋鹿儿岛豚梅肉🍖上台卖相已经唔错,日本豚肉出名肉质柔软而无猪臊味,果然系唔错,食落松软,入口软腍带弹性,够香!而每个餐除咗主菜肉类外,每份都包咗一兜台湾丸同蔬菜🥬🥦🌽🧅,丸类包括咗:燕饺、姜母鸭丸、鳕鱼丸、贡丸、花枝丸, 而菜类都有唐生菜同高丽菜,菜够新鲜同份量都够多,呢兜嘢都可以食饱我。另外我同老公都好钟意食𠮶只燕饺,口感脆嫩滑顺,好食!而原来台湾嘅冬粉即系我地叫咗粉丝,真系失礼晒😅😝另珍珠奶绿可以选择去冰走甜, 啱晒我呢d减糖人士🥰😋😝另我老公就拣咗 牛骨沙茶锅套餐🍲 $128配美国Prime牛颈脊 & 王子面🍜 & 珍珠奶茶🧋Prime牛颈脊🐮🥩唔冼多讲一定有质量保证,上抬

我就叫咗:蔬菜养生锅套餐 $128🌽🍅🥬🍠🥦
我配鹿儿岛豚梅肉🍖, 冬粉 & 饮珍珠奶绿🧋
另珍珠奶绿可以选择去冰走甜, 啱晒我呢d减糖人士🥰😋😝

另我老公就拣咗 牛骨沙茶锅套餐🍲 $128
配美国Prime牛颈脊 & 王子面🍜 & 珍珠奶茶🧋
Prime牛颈脊🐮🥩唔冼多讲一定有质量保证,上抬果然好靓,牛嘅油花适量,肉质鲜嫩爽滑,肉味浓郁,Prime牛颈脊🐮🥩真系好适合打边边,平时自己都有上网订1KG Prime牛颈脊返屋企切件分几餐食,正!
我老公仲额外加咗碟澳洲M7和牛后腿肉眼 🐮🥩($69)试下,估唔到呢个价钱但肉质又唔错,仲大大块,份量劲多😅😅,食到我地要放弃个冬粉先清得晒🙈🙈。

另外,牛骨沙茶汤底要赞一赞👍🏻👍🏻,够晒浓味,所有嘢落完后食都好入味,最后加埋个王子面,变成自制嘅沙茶牛肉公仔面咁,真系不得了🎉🎉🎉

总括嚟讲,呢间即庆打边边嘅台湾餐厅性价比都算高,而餐厅环境唔错,枱与枱好有距离,仲有一d帘幕相隔住,唔冼同隔篱枱一齐打边炉咁,坐得舒适,以百零蚊一个人嚟讲,有质素又唔冼好似去咗连锁快餐店食一人火锅咁挤迫,而食材新鲜,我会得闲放工再嚟食💪🏻💪🏻😋😋🫰🏻🫶🏻
鹿儿岛豚梅肉🍖
蔬菜养生锅套餐