2019-07-15
心血来潮想食打边炉,两小口就走左去试下台式药膳养生锅。餐厅有好多种药膳汤底可以选择,而肉类嘅𩠌料主要喺牛、猪同鸡,配上大量蔬菜做配料,另外亦可加钱追加其他火锅配料。一人锅包一杯热嘅台式饮品,加钱可以升级做冻饮或者大杯装。我地叫左香芋同朱古力雪香系列,味道偏甜同埋奶精味重,面头加左脆脆燕麦,饮落口感几丰富。其中一锅选了虫草花鸡肉养生小火锅,汤底带药材味,但味道清甜完全唔苦。另一锅是醉鸡锅,味道跟刚才那个汤底差不多,只是多了点酒香。一人锅可选一款饭或面食,如果钟意有咬口嘅面条,不妨可以拣佢地嘅台湾手工拉面。面质有嚼劲,煮两煮就好快吸收哂汤底嘅精华,加上拉面份量都几多,包你食到饱一饱。鸡脾肉煮完之后仍然嫩滑,啖啖肉几好味。对于女仔嚟讲整锅份量都几多,以70多元有咁大锅𩠌料而且仲有台式饮品嚟讲,性价比都几高。