2018-02-14
近期寒风刺骨,边炉瘾不断,今日终于揾到脚。唔系朋友食过,系条街度真系唔会留意到呢间舖,事关间舖系2/F, 招牌写uniboil,斋睇个招牌仲以为食西餐,真系估佢唔到有边炉打,完全系睇唔出有边炉打啰。边炉似日式,但居然有麻辣汤底,最啱钟意食辣嘅人。边炉系一人一炉方式,既卫生又啱我呢啲成日揾唔到脚嘅边炉怪黎止咳。另外,夜晚要系上环揾食都唔系易事,仲要揾边炉真系难上加难。最后我地点左一个麻辣汤底嘅牛肉锅同咸蛋南瓜汤底嘅豚肉锅。100左右一个锅,仲要有好多料,以上环呢个贵价地段,点揾呀。麻辣汤底真系够麻够辣够惹味,至于个咸蛋南瓜汤仲正,怪不得朋友极力推介。南瓜汤底就见得多,系未见过加左咸蛋嘅南瓜汤底。饮落口有甜甜地嘅南瓜味,又有淡淡嘅咸蛋味,直头可以当汤饮。火锅料嘅牛肉同豚肉都好新鲜,又肥瘦适中。唔似大XX果啲,汤底又无味,啲肉又斋肥。锅里面仲有好多肉丸,平时都好钟意食芝士丸,但发觉呢间啲芝士丸好似唔同啲,特别浓,啱晒我呢啲芝士粉。另一个值得推介嘅系佢其中一只丸,若果无食错,系有生姜皮蛋系里面,好得意。因为我同朋友都钟意食辣,所以另外加点左个口水鸡,好惊讶有机械人侍应黎捧餐,唔知系咪少出街食饭
因为我同朋友都钟意食辣,所以另外加点左个口水鸡,好惊讶有机械人侍应黎捧餐,唔知系咪少出街食饭呢? 真系第一次见。口水鸡真系边食边流口水,真系好麻好辣好过瘾。
其实见到佢餐牌都有几多唔同类型嘅锅,好似日韩中都有,下次一定要试埋其他。见到有其他客人食紧烤鱼,好似几吸引。另外一赞系呢度地方宽敞,坐得好舒服,抽气又好,唔洗食到一身烟。