2015-06-13 3506 浏览
今次由靓女空姐吹鸡搞旅游网友聚会,好难得咁多旅游谷友聚首一堂,大家旨在见见面,吹吹水,计划一下旅游大计咁。呢次约会已经筹备左一个多月,多得有靓女空姐朋友一早订定位,我地先可以以$198食到晚餐自助餐仲要系星期六晚添,咁嘅价钱,又有咁好环境,坐得舒服又唔限时间,我话呢个员工优惠真系造福好多亲朋戚友呀。我地一行22人相约在国泰城Headland Hotel一楼嘅Lion Rock Café开餐,其实只要有机场巴士E线就可以在国泰城门口落车,行几步就到啦,十分方便。我18:10就到左啦,呢度环境好舒服优闲,两边落地玻璃好开扬,全场约有140个位,当晚已经FULLY BOOKED,我地分别坐在3张长枱,朋友陆陆续续到来啦,我地开始各自揾食啦,先来一杯咖啡先,呢度有咖啡同茶包自助任添,由咖啡机即磨的咖啡好香浓。再冲定杯柠檬红茶清清肠胃先。沙律吧蔬菜好新鲜,仲有烧过嘅青红黄椒增添色彩同香味,吧枱有多款沙律酱任君选择,仲有沙律吧度有芝士比你自己切任你食同配有克力架饼干,我好欣赏呢度嘅沙律吧、好丰富呀、好REFRESH我嘅味雷接住就系食佢嘅剌身啦,有三文鱼、立鱼、吞拿鱼,不过佢存放得唔系咁好,好易就出
接住就系食佢嘅剌身啦,有三文鱼、立鱼、吞拿鱼,不过佢存放得唔系咁好,好易就出晒水,好彩食完无肚痛啫,仲有濑尿虾、腐皮寿司,都算合格啦
再嚟就食扇贝、翡翠螺。螺够晒大只好弹牙,但略嫌淡口啲
终于等到长脚蟹出现啦,好似昙花一现咁,好快就比人抢晒,好彩临尾抢返几只脚返嚟咋,放定系枱面嘅蟹剪终于可以出场啦
蟹脚好鲜甜
呢度熟食都有大约10几款,我攞左啲春卷、咖哩汁点薄饼、薯仔、咖哩鸡、肠仔、墨鱼波波、蒸鱼...
甜品有朱古力蛋糕、士多啤梨慕丝、芝士蛋糕、玻璃樽仔戴住芒果布甸都好好食,第一轮好快就抢晒,等左好耐先有第二轮可以攞到嚟食。生果都好租好新鲜
雪糕要排长龙先攞到,但都算几好啦,有几款味道比你自己载,再加埋啲杏片PERFECT
题外话/补充资料: 其实今时今日用呢个价钱食到餐自助餐,真系算唔话得架啦,食物质数唔会差得去边,款式都够食,基本上都无咩可以咋型,只系嫌佢添加食物比较慢,好似长脚蟹咁只系一个钟头先拎一盘出嚟,唔够一分钟就比人抢晒,比得咁孤寒不如唔好比啦。仲有排队自己添雪糕果度真系几费时,排晒长龙咁,建议佢不如佢揾个人快快手帮人添好过啦。 虽然咁多不满,但如果问我下次嚟唔嚟,我都会系再嚟嘅,因为价钱实在太吸引啦
2015-05-30