2020-08-04 286 浏览
可可猪系一间新开嘅外卖鸡饭店,小店六月先开始试业,估唔到哩个时势老板仲咁有吉士开店,好明显系睇倒疫情冇咁快完结,喺打工仔冇可能完全停工之下,外出揾食实在系在所难免,外卖店嘅需求绝对比想像中大。可可猪喺鹤园街同马头围道交界,小店分左两边counter,一边落单,一边取餐。落单除左俾现金,仲可以用八达通。取餐处旁边仲有一部自动落餐机,不过当日就见部机仲用得住。我放工时间去,前面大约有两三个人,等左大约10分钟就可以取餐,速度黎讲唔算快,不过都可以接受。可可猪虽然主打泰式海南鸡饭,不过都有猪手饭同其他沙律小吃饮品,大部份都系$40以下有交易,而且全部用纸盒pack得靓靓仔仔,相比起一次外卖用左几个塑胶盒,罪恶感叫做冇咁大。特式椰香海南鸡饭($38) - 比起平时堂食嘅海南鸡饭,哩度价钱平左一半,但份量同出面都系差唔多。鸡肉虽然唔算好滑,但都唔会太鞋可以接受,佢地嘅海南鸡比起出面食倒嘅多左阵淡淡嘅椰子香味,加埋另附嘅泰式海南鸡酱,酸酸地都几好食。相比起海南鸡,我更加钟意佢地个油饭,因为香得黎唔会太油。日式青瓜鸡丝沙律($28) - 青瓜丝上面都有唔少鸡丝,麻酱系分开上,食之前先捞匀。青瓜丝加左

取餐处旁边仲有一部自动落餐机,不过当日就见部机仲用得住。

特式椰香海南鸡饭
相比起海南鸡,我更加钟意佢地个油饭,因为香得黎唔会太油。

日式青瓜鸡丝沙律
青瓜丝加左麻酱,唔会太干,麻酱亦足够,捞匀左之后每一啖都食倒麻酱嘅味道。
日式青瓜鸡丝沙律
鸡汤(免费) - 餐牌冇写有鸡汤送,但最后佢都有俾我地。鸡汤鸡味唔算浓,不过入面都有几多鸡肉,送嘅都冇乜要求。
鸡汤
日本白桃乳酸梳打(跟餐加$12) - 特饮散叫$26,跟餐加$12。白桃乳酸梳打酸酸甜甜够冰冻,好啱而家痴痴立立嘅天气饮。
日本白桃乳酸梳打
总结,外卖鸡饭唔错,卖相靓仔卫生,$80已经可以叫倒一个饭一个沙律一杯野饮,都几抵食。
日本白桃乳酸梳打