2017-09-21
星期六, 等埋闺蜜放工之后,我地约好咗一齐去拎淘宝,之后就去咗呢间餐厅食Lunch!其实好耐之前(4-5年前),我已经食过好几次铜锣湾登龙街嘅Ocio(已结业),记得当年好喜欢佢嘅窝夫+甜品!但自从铜锣湾果间结业之后,我就一路无食过Ocio,今次第一次黎到大围呢间,回味返以前喜欢嘅味道!!!餐厅门口以蓝绿色为主色,门口摆有大大的餐牌,正门右方摆有蛋糕雪柜,可以见到Lunch set加$19就食到嘅各款芝士蛋糕。餐厅里面环境唔错,店家放咗唔少摆设,几有心思!坐低之后首先睇睇餐牌,我地每人各点咗一个Lunch set,同样用$19各叫咗一杯特饮,(我记得如果拣奶昔要再加多D,唔系$19)另外加$39 share叫咗个芝士薯条做小食。👇首先上台嘅系Lunch set嘅附送餐汤,食得出里面有新鲜番茄茸,味道唔错, 而且几开胃!👇之后上台嘅系我地加$19叫嘅特饮,我叫嘅系右边嘅巨峰提子梳打,闺蜜就叫咗左边杯荔枝冰茶。👇Lunch set我叫咗Ocio全日窝夫早餐,比起我回忆之中份量大咗好多!!!材料十分十分之丰富,里面有:- 烟三文鱼(烟熏味浓)- 滑蛋 (香滑软绵, 口感很好!)- 香肠 (应
我地约好咗一齐去拎淘宝,
之后就去咗呢间餐厅食Lunch!
其实好耐之前(4-5年前),
我已经食过好几次铜锣湾登龙街嘅Ocio(已结业),
记得当年好喜欢佢嘅窝夫+甜品!
但自从铜锣湾果间结业之后,
我就一路无食过Ocio,
今次第一次黎到大围呢间,
回味返以前喜欢嘅味道!!!
餐厅门口以蓝绿色为主色,
门口摆有大大的餐牌,
正门右方摆有蛋糕雪柜,
可以见到Lunch set加$19就食到嘅各款芝士蛋糕。
餐厅里面环境唔错,
店家放咗唔少摆设,
几有心思!
坐低之后首先睇睇餐牌,
我地每人各点咗一个Lunch set,
同样用$19各叫咗一杯特饮,
(我记得如果拣奶昔要再加多D,唔系$19)
另外加$39 share叫咗个芝士薯条做小食。
👇首先上台嘅系
Lunch set嘅附送餐汤,
食得出里面有新鲜番茄茸,
味道唔错, 而且几开胃!
👇之后上台嘅系我地加$19叫嘅特饮,
我叫嘅系右边嘅巨峰提子梳打,
闺蜜就叫咗左边杯荔枝冰茶。
👇Lunch set我叫咗
Ocio全日窝夫早餐,
比起我回忆之中份量大咗好多!!!
Ocio全日窝夫早餐(Lunch set)
材料十分十分之丰富,里面有:
- 烟三文鱼(烟熏味浓)
- 滑蛋 (香滑软绵, 口感很好!)
- 香肠 (应该唔系Menu中的Frankfurter, 我估系慕尼黑白肠)
- 窝夫 (鸡蛋味浓, 唔甜, 可以当作饭配搭其他咸食, 但爱甜品嘅我当然系问店员拎糖浆将佢变甜品啦, 不过因为窝夫放在咸食旁边, 建议最好多取一只碟分开放先再落糖浆比较好)
- 薯条 (应该系自家制薯条, 有手工制作嘅感觉! Nice!
记得要尽快食晒, 否则碟上其他食物会整淋佢)
- 鸡扒 (用咗黄咖喱粉腌, 好特别! 肉质唔鞋口,
而且超大块,我后来食唔晒全块要分D比闺蜜...)
- 番茄及沙律菜 (平衡返食咗咁多肉嘅罪咎感!)
👇闺蜜拣嘅Lunch set系:
浓海胆汁烟肉明太子扁意粉,
试食咗一啖,
觉得味道好creamy,
而且份量刚刚好!
👇奥斯芝士薯条
👆呢个系我地另外加嘅小食,
多咗芝士之后,
明显比All Day Breakfast里面嘅Plain薯条好味!
刚刚焗好D薯条好脆 (小心只碟热呀)!
不过薯条份量好多,
加上我个All Day Breakfast又系超级大份,
我地2个女仔食唔晒,好可惜!
但呢个薯条真系唔错,$39而且有呢个份量真系好抵!
实在食到好满足,
平时食甜品有第二个胃嘅我哋都决定,
甜品都系留返下次再黎试!
期待下次再黎!