2020-10-22
我喺香港唔多食串烧店,因为怕又贵又唔饱,但系同事极力推荐呢一间串烧店,佢觉得好好食,咁另一半又钟意食串烧,就嚟咗试吓啦! 环境位于亚士厘道嘅食肆商厦,唔算难揾,小店座位唔多,不过枱与枱之间都宽敞坐得舒服。餐牌同事同我讲黄金薯条系招牌,可惜是日未有供应,唔紧要试咗佢啲串烧先。粗口啤(diu) $78 有唔同款式嘅特色粗口啤,我拣咗呢款东革亚里味道嘅啤酒。饮落口真系几重中药味,我自己唔系几啱饮。安格斯牛柳粒 $79 食串烧点少得嗌牛肉?牛肉烧到外面有焦香,但系内里又唔会干晒柴,食落大少少肉汁,配啤酒一流。鸡肉串(两串) $39 呢个劲抵食! $39有两串,而且每串都有五件,仲要系五大件,冇骨,绝对系啖啖肉,鸡肉本身已经腌咗未,唔会食到雪藏味,而且腌得几好食,香口得来鸡肉亦都几滑身,必食!劲辣跳舞鸡翼(两只) $30 另一半好钟意食鸡翼,既然系烧鸡翼,一定要嗌啦!仲要有好多唔同款式,我哋两个都钟意食辣,所以拣咗呢款劲辣跳舞鸡翼。面头烧到微㶶,不过食落去就唔觉得辣,相比之下更钟意食鸡肉串。汁烧原只鱿鱼 $69 呢个等候时间就比较长少少,不过见到实物就觉得等待都值得,有两只原只鱿鱼,烧汁涂满整只
餐牌
粗口啤(diu) $78
安格斯牛柳粒 $79
鸡肉串(两串) $39
劲辣跳舞鸡翼(两只) $30
汁烧原只鱿鱼 $69
呢个等候时间就比较长少少,不过见到实物就觉得等待都值得,有两只原只鱿鱼,烧汁涂满整只鱿鱼,鱿鱼咬落去弹牙唔会有渣,好惹味。
黄金酱广岛蚝(两只) $68
面头铺满芝士再焗,打卡食物,不过黄金味唔算好突出,但系广岛号易入口。
蒜蓉茄子 $49
招牌之一,每台必点,茄子劲大条,蒜蓉铺满整只茄子,每啖都有蒜蓉香,不过油份就比较多。
烧玉子(芝士蟹柳) $38
最后再叫多咗个烧肉子,又系每台都食嘅嘢,玉子好甜,配上芝士蟹柳,食埋呢个真系饱晒啦!
总括而言,以香港串烧店来讲,价钱正常,有啲食物都几抵食,例如鸡肉串、烧茄子呢啲,两个人夹埋$500买到单,又有啤酒饮,以尖沙咀地段嘅小店来讲唔错。