2019-06-16
放假想留系屋企食点心、包点、蒸饭,唔使去茶楼等位,都可以食「唐记包点」,我觉得中午去买蒸饭最抵最岩时候,而早餐食包点亦都方便购买又抵食。我买左一个蒸饭、超大只糯米鸡、点心、包点、糖水,够2-3人食,都好抵,而且蒸饭几健康。鸡蛋牛肉饭 $27,牛肉饼好嫩滑好松软,味道口感同山竹牛肉一样咁好味,而且牛肉味重,配煎蛋同酱油,还有椰菜配搭够哂均衡饮食,饭的份量也适中,饭粒蒸得爽身唔会糊哂,系饱肚又健康的午餐之选。足料糯米鸡 $27,超级大只够哂份量十足,内有鸡翼、叉烧、咸蛋、肉燥……味道浓郁,肉汁丰富,糯米饭亦香软绵糯,够2个人分享都得。香菇鸡包 $8,一咬落去热辣辣,有阵阵香菇味,鸡肉好滑溜,仲有木耳丝增加爽脆口感。中式包的松软满足感才最正。香芋包 $8,馅料都几满,但唔够滑,偏硬身少少,不过食到芋香够真材实料,包点口味选择多,仲有其他味的包都好正,芝麻包馅料较滑。鹌鹑蛋烧卖 $18,好耐冇食的怀旧点心,唔系好多地方有,呢度有真系岩哂,可以时常食得返。猪肉馅好嫩腍带肉香,玩鹌鹑蛋味道更浓更香。桑寄生莲子蛋茶 $14,温热微暖,入口顺喉舒服,微微甜味,有红枣莲子补身,配合唔少得既鸡蛋,中式糖水
猪肉馅好嫩腍带肉香,玩鹌鹑蛋味道更浓更香。
桑寄生莲子蛋茶 $14,温热微暖,入口顺喉舒服,微微甜味,有红枣莲子补身,配合唔少得既鸡蛋,中式糖水为今餐划上完美句号,好满足。
原来而家仲有 冻包 买,价钱更抵,回家想食时再蒸热,味道一样甘好食,做早餐几方便。