2019-01-29
一向几中意去湾仔既新泰食泰国菜, 因为环境唔错, 地方又好大又好坐, 再加上价钱唔贵, 所以我都几常会同朋友系呢度食LUNCH 或者DINNER~ 寻日我又再去光顾了~ 环境一样好有泰国FEEL, 服务员绝大部份都是泰国人, 给人满满泰国情怀风味~ 食物方面, 呢度选择真系好多, 平时大家中意既热门泰国菜式呢度有, 就连肉骨茶都有呢, 好想试试~ 今次由于同朋友二人, 所以小小地叫左三个菜~包括: 小食拼盘(虾饼,鱼饼) 细肉骨茶 湿炒海鲜河 小食拼盘(虾饼,鱼饼) - 刚炸好就上桌, 脆卜卜热辣辣, 二款当中我比较中意虾饼, 除左食落唔实之外, 仲有弹牙既虾肉, 沾啲酸甜酱, 好好食~ 鱼饼都唔错, 不过虾饼好食少少~ 小肉骨茶- 好有惊喜!! 肉骨茶汤好浓厚呀, 满满既中药材味, 至LIKE! 材料充足丰富, 分别有排骨、豆卜、桂圆等等 排骨煲到好淋既排骨, 排骨啲肉系淋到唔洗点咬就开, 中间仲要有好好味既软骨痴住, 好好味呀~~~ 湿炒海鲜河 -用料十足, 包括尤鱼、虾、青口、菇菇, 粟米条、菜心等等, 汁味道唔错, 调得好好味, 海鲜都几弹牙爽口, 特
所以我都几常会同朋友系呢度食LUNCH 或者DINNER~
给人满满泰国情怀风味~
就连肉骨茶都有呢, 好想试试~
今次由于同朋友二人, 所以小小地叫左三个菜~包括:
小食拼盘(虾饼,鱼饼)
细肉骨茶
湿炒海鲜河
鱼饼都唔错, 不过虾饼好食少少~
材料充足丰富, 分别有排骨、豆卜、桂圆等等
排骨煲到好淋既排骨, 排骨啲肉系淋到唔洗点咬就开,
中间仲要有好好味既软骨痴住, 好好味呀~~~
汁味道唔错, 调得好好味, 海鲜都几弹牙爽口, 特别中意果二块大大块尤鱼,
好鬼死弹牙呢~ 不过河粉个底有少少痴住, 不过都唔碍事既, 唔错~
埋单唔洗三百, 朋友找数, thank you!
新泰东南亚餐厅
湾仔轩尼诗道314-324号 W Square 2楼