2019-10-14
去咗欧洲旅行半个月,当然好挂住香港嘅嘢食啦!谂返香港嘅美食真系好多,美食天堂个名真系名不虚传! 喺外国永远食住冻冰冰嘅嘢,唔似得香港想食乜就食乜!讲返今晚嘢食先,返黎第一日就约咗朋友去上海嘢,本身约咗iSquare睇戏,楼下3楼有间金牌小龙,地点几就脚。入到去,店员冇问我饮咩茶就已经俾咗茶我,不过唔紧要饮咩茶我都OK嘅!但系饮落𠮶种茶又几好饮!二人食,叫左咁多蟹黄小笼包$52 /5只,金牌小龙重点一定系小笼包,而呢度既小笼包款式都非常之多。蟹黄小笼包外皮软,食到啖啖的蟹黄味,略嫌唔够大粒。红烧猪手$16 /1件,非常入味,猪手鸡丝粉皮$38,卖相不算好看,但麻酱非常好食!混入粉皮和鸡丝中,唔错开胃。台式担担面$40,浓厚既味道,担担面出色,面底弹牙!芥兰炒牛肉$72,即炒,幸好有点这个,牛肉量很多,而且不会有太油腻既感觉。台式卤肉饭$35,白饭吸收了卤水的肉汁,而且只卤水蛋唔错。会收茶钱,二人棒住个肚走大概三百几,尖沙咀呢区黎讲,抵食啦
二人食,叫左咁多
红烧猪手$16 /1件,非常入味,猪手
台式担担面$40,浓厚既味道,担担面出色,面底弹牙!
台式卤肉饭$35,白饭吸收了卤水的肉汁,而且只卤水蛋唔错。
会收茶钱,二人棒住个肚走大概三百几,尖沙咀呢区黎讲,抵食啦