2020-07-27
想食西餐但谂唔到去边间都会拣Pici,得湾仔店嘅时候已经帮衬开,到而家已经五间分店。平日食去沙田店食lunch都好旺,有3个价钱嘅set可以拣,丰俭由人,包一杯冻茶及餐前嘅法包配橄榄油同黑醋,今次人多试左几款,样样都好高质。.Appetiser:🍽Burrata Cheese (+$15)呢款芝士第一次食,配橄榄油,食落好似双皮奶块皮包住啲软心芝士咁,好重奶味,都几有黏性,连埋底下嘅火箭菜同车厘茄一齐食会无咁腻,我觉得唔错。🍽Cauliflower Almond Soup个汤食得出椰菜花蓉,有杏仁碎丰富口感。🍽Homemade Meatballs免治牛肉煮到淋晒,稍嫌食落有啲松散,个蕃茄汁同芝士碎拯救左佢。🍽Arancini (散叫)好似tapas嘅croquette咁,系一个裹上面包糠后炸嘅小食,不过佢嘅馅系以烩饭为主,有少少黏口,但无risotto咁湿润,而个心系慢煮牛肉肉酱同芝士。通常个馅咁丰富嘅炸物都会陪啲light啲嘅酱,但呢度嘅dip混合左scarmorza同parmasen cheese,不过又唔会好溜。Pasta:🍽Tagliolini (+$28)一上台大家见到啲刨黑
Appetiser:
🍽Burrata Cheese (+$15)
🍽Cauliflower Almond Soup
个汤食得出椰菜花蓉,有杏仁碎丰富口感。
🍽Homemade Meatballs
🍽Arancini (散叫)
Pasta:
🍽Tagliolini (+$28)
一上台大家见到啲刨黑松露片已经心花怒放,呢款用上细扁面,比较索汁,白松露酱好creamy好香,不愧系佢地嘅招牌菜。
🍽Duck Pappardelle
宽面几有咬口。个汁用洋葱,红萝卜,芹菜煮成,但芹菜味唔算好明显,鸭肉虽然系慢煮但韧左啲。
🍽Strozzapreti
呢款面嘅样有啲似银针粉,面条嘅厚度唔平均,几弹牙,个汁系parmasen cream,配料得菠菜同核桃,望落好斋咁,但出乎意料地好食。
Dessert:
🍽Tiramisu
屋企人就系为左个tiramisu再访,可想而知有几高质,第一层系朱古力粉同糖粒,之后系香滑嘅custard cream,最底嘅lady finger酒味浓,必食!
🍽Penna Cotta
我就试左个奶冻,奶味重,面头系红莓酱,酸酸甜甜无药水味,都唔错但取代唔到tiramisu喺我心中嘅地位。