2021-01-18 968 浏览
愉景新城开左新既泰国餐厅。今日同朋友行开过左黎食个lunch。午饭时间,人数都不少。好彩呢度座位都不少,所以都好快有位坐。坐低后,望下餐牌,好多午间menu,有饭餐牌既,亦有面餐牌。汤粉面餐牌好吸引,因为可自选𩠌,再自选不同既粉面,最正系仲可自选埋汤底。可以选泰式清汤、冬阴公汤、喇沙汤、泰式船汤。总有一款岩你口味。如果觉得一款𩠌太少,又可以再加𩠌。同埋我都劲钟意有得无限追加小食,多款抵食既小食可任追加,不错不错。最后经过同朋友一番商讨,我们决定了都吃粉面餐,再加小食share。先来我们的饮品,朋友点了即磨咖啡,咖啡香浓,朋友大赞好味,有水准。另外我点了热龙眼茶,甜甜地,入面仲有几粒龙眼肉,好滋润好滋补,冬天饮不错不错。小食方面,点选了香茅鸡翼,真的真的好好吃。鸡翼外皮脆卜卜,入面又juicy。我最钟意个香茅酱汁,十分足料,有好多唔同配料,味道又香又惹味,用来沾鸡翼来吃,超惹味。另一款小食点了炸虾饼,好好味,热辣辣脆卜卜,沾埋个酱食,酸酸甜甜好惹味。到我们的主食了,好大碗好足料。呢碗系鸡扒檬粉喇沙汤,完全可根据自己的喜爱来点选不同食材汤底。鸡扒都系原块上,好厚肉,啖啖肉又juicy。估唔

如果觉得一款𩠌太少,又可以再加𩠌。
冻咖啡

龙眼茶

香茅鸡翼

炸虾饼

到我们的主食了,好大碗好足料。
鸡扒檬粉喇沙汤

鸡扒都系原块上,好厚肉,啖啖肉又juicy。估唔到有咁多肉。好丰富。檬粉份量都不少,好抵食。另外,我好钟意个喇沙汤底,好惹味,令每一啖檬粉都有喇沙汤,一边饮汤一边食粉,好惹味。
生牛肉金边粉冬阴公汤

朋友点了生牛肉金边粉冬阴公汤,汤味都系大赞,冬阴公香而不辣,好惹味,个汤底又可以饮,又可以拌面,好好味。生牛肉肉味浓,牛肉薄薄地好好味。整碗粉都不错。又抵食又好味。
食完我地仲点了甜品。点了两件椰汁西米糕和一件千层糕。都系传统既泰式甜品
2021-01-18
冻咖啡