2022-10-21
日尝慢煮封门牛柳配自家制杂锦烧汁慢煮黑毛猪配肉桂苹果蓉价钱💲: $98/ $78好味程度😋: 4/5服务🍴: 3.7/5环境🗾: 3.3/5性价比🥢: 4.5/5回头率😚: 3.7/5-日式家庭料理系香港都卖得偏贵,而份量唔多。今次呢间系大角咀的日尝性价比好高,$100内就可以食到一个set,入面有肉肉、主食、沙律同冷盘🥳 餐厅面积好系,大概只有10个位置,放假的日子都有可能要等下。虽然细,但用木系做主题+和式的玻璃窗,日光打落来都好靓,整体好有质感😌 -🆗慢煮封门牛柳配自家制杂锦烧汁。份量超大一碟!外层稍为煎香过,而入面仲系保持到粉嫩🤩 肉质嫩滑,但某d会有啲韧,特别d边边位🫢肉汁唔算多,但肉味明显,呢个价钱都系超值。面头淋上大量杂菌汁,令整体冇咁干。不过个人就觉得呢只汁唔太match d肉,有盖过肉味同埋太浓的feel😐 不过钟意食佢大片大片的菇!-✅芝麻酱秋葵+蒜味墨鱼仔。秋葵正常,系估到的味道😎 不过秋葵口感唔系个个钟意。墨鱼仔都几大只而冇雪味,用啲蒜蓉酱捞过惹味好多😆-🆗冷荞麦面。荞麦面最啱天气热的时候食就会透心凉!酱汁唔会太浓,啱啱好面条可以吸到。但荞麦面煮得有d碎,比较难
慢煮封门牛柳配自家制杂锦烧汁
慢煮黑毛猪配肉桂苹果蓉
价钱💲: $98/ $78
好味程度😋: 4/5
服务🍴: 3.7/5
环境🗾: 3.3/5
性价比🥢: 4.5/5
回头率😚: 3.7/5
🆗冷荞麦面。荞麦面最啱天气热的时候食就会透心凉!酱汁唔会太浓,啱啱好面条可以吸到。但荞麦面煮得有d碎,比较难夹起去沾汁,同埋口感有啲粉😵💫但我中意有葱的!
✅慢煮黑毛猪配肉桂苹果蓉。有成6件厚切的黑毛猪‼️ 肉味好浓而唔会太肥腻,偶尔食到油脂香🤤 慢煮的方法所以肉质好嫩,外层有轻微煎过的味道。配搭苹果蓉,甜甜咸咸,中和下太多肉的腻。个人钟意呢个多过🐮🤭
✅✅柚子紫薯+味付海蜇。柚子紫薯系必叫❤️ 好绵密的紫薯蓉,天然的甜味+柚子的清香,成个配搭好开胃。入面仲有啲苹果粒粒增加口感😋味付海蜇好大条,好似海蜇头,爽弹的口感超好食🥳
🆗和风牛骨汤稻庭乌冬。乌冬用左扁扁地个只,滑嘟嘟但煮得有小小过软🫣 牛骨汤底又唔系好觉好牛骨,但有d似食公仔面的味精汤…个人一般呢个😳
整体系性价比高,唔够的主食仲可以加底,唔怕男仔食唔饱🤪 肉的份量好多,而用左慢煮的方法感觉更健康。用木盘装住上枱加埋小食同沙律,感觉几有诚意😚
同区美食🍧: #piggyfoodiein大角咀