2015-01-25 743 浏览
礼拜日瞓得晏,早午餐都无食,于是下午茶食饱少少补数,起初谂唔到食乜,行过焰拉面附近,心谂距离上之帮衬都起码大半年前,即管试下大半年后有无乜变化先。原来依家叫个面加$20可以转套餐,套餐包括沙律,玉子,extra面底,饮品,仲有泡芙。落单等咗一阵,先送上一支冰冻玻璃樽细可乐,日式沙律就好快送上,味道是少少酸,作为开胃菜没什么可以挑剔,新鲜正正常常。而同时间也送上味付玉子,习惯留待拉面送上时再一齐吃,蛋看似外面有腌味道,但其实入口又感觉唔到有乜味,咬一啖蛋黄鲜红流心,生熟程度对板,整体而言合格,只是比预期淡味。食完沙律多等大约五分钟,拉面就好快送上,汤系够热嘅,两大片紫菜,有啲笋条,粟米粒,葱粒,葱白丝,叉烧份量足,落单时要求浓汤中油硬面,汤质感好杰好浓,但入口又无预期重口味,整体唔算油腻,面嘅硬度合乎要求,叉烧其实似扣肉多啲,好「林」好软,肥肉部份入口即化,瘦肉部份味道略嫌不足,但整体上份量够厚,甚是满足,吃上几口,extra面底都送上,份量真系唔少,基本上应该系完整一个面底送上,面睇到系刚煮热,我用极快速度先食完原本个面再加入个extra面底,混和余下嘅汤,刚好食完晒面又饮完个汤,准备

沙律

味付玉子

食完沙律多等大约五分钟,
,基本上应该系完整一个面底送上,面睇到系刚煮热,我用极快速度先食完原本个面再加入个extra面底,混和余下嘅汤,刚好食完晒面又饮完个汤,准备想埋单走人,原来套餐仲有个泡芙送上,泡芙很普通,没有特别好食,但套餐以加$20就包咁多嘢食,真系几超值!

埋单$68+$20=$88,冇加一。
2015-01-25
沙律