2022-06-30
收藏左依间拉面店唔算长时间 但网上看到依间都几有名。 趁去开铜锣湾 就去试下门面相当有日本风 唔止外面 连内里都好有日本拉面店风味 。感觉隔左度门 就去左日本咁 岩哂去唔到日本咁耐既大家午市套餐价钱都相当实惠,大约$69。 今次就叫左网上推荐既主打: 周月沾面 。 客人可以简汤底是浓是淡 、面量要多少(可简100-300g) 、热面还是冷面还有餐饮(包汽水) 。 由于唔太清楚份量 ,就叫左300g配冷面, 汤底就一试浓汤。 食物好快上枱 。 睇到个份量 真心「哗」左声。 原来300g系咁大碗😅😅 唔怪得知后期见到隔离枱叫 都系200g左右😅😅 真心食完会饱到爆炸🤣 汤里面有笋等调味,加上叉烧(?) 味道唔错但味道系极之咸😅😅 食完之后 , 店员仲会问你需唔需要加水变成汤。 依点个人认为几特别。 加左水后既汤底, 咸味都相当重 加上太油 。题外话, 最意外既一个点系 除左口罩袋外, 竟然会提供发圈。 依样系香港真系未见过,相当有日本风味枱面也有放置玄米茶 大有帮助消化的意味