2021-05-18
📍 【马辣台式鸳鸯火锅】唔知大家去台湾有无食过马辣呢!? 台湾既马辣系劲高汁 野食质素好之余仲有Haagen Dazs 雪糕任食😂 (对于呀叔禾黎讲好重要!!) 但大乡里既禾啱啱先知原来香港都有马辣😳 价钱仲比台湾食仲平,不过当然啦,水准就无咁高,比较普通 佢野食种类都算多,基本上打边炉食开既丸都齐晒,雪糕都有好多唔同种类 (当然唔系HD啦)🤣 不过我几推荐玄米茶雪糕仔,几香茶味又唔会太甜。反而菜既种类就小咗啲,矛油麦菜(;´༎ຶД༎ຶ`)但唔建议拎啲油炸类配菜 eg炸鱼皮,油炸鬼,因为劲大阵油膱味,比较🤢汤底我都觉得一般,唔算浓味,唔系好试得岀个汤底。麻辣鸭血汤底煲耐咗个味会岀啲,都几辣,个鸭血反而几好食😂 可能浸得耐比较入味,而且几大旧又够辣,食落几麻几过瘾😳但整体食物质素一般,但胜在晚餐时段任食都系$158,所以晚市都好多人过黎食