2022-09-15
虽然知荔枝角工厦都有唔少美食,不过喺懒得揾嘅情况咁啱见到大马路侧边有间西式餐厅,而且餐牌都有唔少选择,吸引左我帮衬。估唔到嘅系假日嚟到都仲有lunch set提供,饭意粉同pizza都有,而且觉得西餐嚟讲价钱都唔算贵,包埋餐汤大概$7-80。部分餐点可能要再额外加钱,今次我拣左个食意粉-意大利烟肉条Mancini超粗意粉($78)。餐汤系洋葱汤,味道正常而且食到一丝丝嘅洋葱。主菜意粉嚟到嘅时候闻到芝士嘅味道好香,隔离仲附有面包条,成个意粉睇落观感唔错。佢嘅烟肉系粗条形,加上意粉有返咁上下粗度,食落口感十足,个人几中意依个texture。而有啲出乎意料嘅系佢番茄酱属于偏酸,食落觉得几fresh同埋酸酸地又几开胃,同平时食开𠮶啲唔太一样,但觉得都几好食。另外值得一赞嘅系佢啲蒜蓉面包条,食落蒜香味十足,会令人食上瘾,如果有多啲人一齐食嘅话应该会直头加钱叫依款小食。饮品方面拣左伯爵茶,估唔到系成壶上,可以自己慢慢倒,而且分量唔少仲可以倒到2-3杯。整体嚟讲,觉得几抵食而且食物质素都好好,下次有机会都想一班人嚟试埋佢个pizza。