2010-07-25
上次大班同事嚟过一次,觉得料足又几好味,寻晚约旧同学庆生,推介呢度,再食一次,仍然order每人$228嘅鲍参翅肚招牌菜式,保持水准呀~尤其果碟「花雕蛋白蒸海红蟹」,有少少花雕味嘅蛋白幼滑清香,蟹肉「实净」有鲜味,食得出好新鲜,其他好似「鲜蟹肉扒生翅」呀、「招牌三色虾」呀咁,都好足料大家都食得好满意,猛话下次再嚟~原本无习惯写「食后感」,但饭后大厨何先生入嚟问我哋意见,佢讲讲吓,忍唔住同我哋诉苦,话近排有人喺网上抹黑,恶意批评,佢话私房菜讲口碑,呢啲不尽不实的食评,对佢哋影响好大,有食客睇完取消booking,话希望我哋食完之后,可以如实报道,还佢一个公道咁话。所以,小妹只好处女下海,写一次食评,算对得住「做好呢份工」嘅何大厨~鲜蟹肉扒生翅.:翅一梳梳,好足料,每人可分到两碗。蟹肉夹著鱼翅,鲜甜,好好味。不过,依家好多朋友都响应「唔食鱼翅」运动,唔要呢味,应该可以同何先生商量,改其他都无所谓,私房菜嘛~花雕蛋白蒸海红蟹:非常出色。有少少花雕味嘅蛋白幼滑清香,蟹肉「实净」有鲜味,食得出好新鲜,我个人认为是是日最佳,好好味。原只鲍鱼扣山珍海味:原只鲍鱼好大只,我啲朋友见到哇哇声,不过我就嫌
原只鲍鱼扣山珍海味:原只鲍鱼好大只,我啲朋友见到哇哇声,不过我就嫌鲍鱼比较淡口,但讲真,咁嘅价钱算好超值,加埋啲花胶、花菇呀咁,都算唔错。
清蒸老虎斑:可能之前太惊喜,条鱼反而无咩特别,但都蒸得啱啱好~
天下第一鸡:煮得好有住家feel,只鸡瘦瘦哋,但有肉味~
招牌三色虾 :三拼组合:黄金虾,+美极虾, +芝士虾丸 虾肉爽口又新鲜,三款都好好食,不愧系招牌菜~
金银粉丝蒸元贝:几惹味,但唔算好出色,无咩特别~
瑶柱扒西兰花 :无咩特别~
飘香炒饭 :炒得好干身,唔错~
总评:连生果拼盆,呢个「海鲜餐」的确好抵食,味道也是水准以上,唯一美中不足系我哋在菜单以外加咗十个寿包,明显属预制货色,莲蓉唔够香,又无蛋王,水准以下,我哋事后都有同何先生交流意见,他说一定会接受意见,又谓订位时可以预先要求想食有蛋王的寿包,他可以张罗,仲坚持唔收我哋是晚嘅寿包钱,搞到我哋都有啲唔好意思~
讲真,私房菜都系讲诚意心机嘅生意,何先生一个人做大厨,太太做帮工,经营不容易,寿包属小问题,用预制货可以体谅,不过从消费者角度,十蚊一个不便宜,如果水准可以改善当然更好。事实上,何先生也愿意听取意见,整体而言属有诚意兼抵食的私房小馆,值得推介~