2020-02-15
虽然话疫情来袭,尽量少去人多地方,不过朋友系要见架,打边炉/BBQ哩啲就免喇,普通食个西餐都ok嘅。Go Dutch Cafe系一间楼上Cafe,二人餐$368已经包一款小食、两款主菜、两款甜品同两杯饮品,而且份量好足,女仔唔特别大食三个人食个二人餐都捧住个肚走,都几抵食。哩个时势,间间食店都唔多人,每枱客各据一方,只要同枱嘅朋友唔系高危一族,勤洗手个人觉得又唔需要过份担心。蜜糖鸡翼鸡翼热辣辣,鸡皮焗到少少脆,加上甜甜地嘅蜜糖味,简单得黎已经几好食。二人套餐包两杯$40热饮,亦可加钱转其他饮品。荔枝蓝柑桔乳酸(跟餐加$10)冰蓝色嘅乳酸卖相几吸睛,荔枝嘅清甜加埋柑桔同乳酸嘅酸甜味,几夹几好饮。薄荷碎碎朱古力(跟餐加$20)薄荷朱古力上面铺满朱古力脆米,朱古力味都几浓,加埋脆米口感好丰富。黑松露专壳蟹意粉意粉份量都几多,一碟都够两个人食,上面除左有原只软壳蟹,中间仲有唔少野菌,意粉都几香黑松露味,汁底系比较水润,食完都唔会好济。德国咸猪手配薯角虽然咸猪手大约只有半只份量,但薯角份量都几多,所以加埋绝对够两个人食。薯角热辣辣,我都要挞一阵先食倒。猪手已经去骨,可以就咁食啖啖肉。不过猪手要趁
蜜糖鸡翼
蜜糖鸡翼
二人套餐包两杯$40热饮,亦可加钱转其他饮品。
荔枝蓝柑桔乳酸(跟餐加$10)
薄荷碎碎朱古力(跟餐加$20)
荔枝蓝柑桔乳酸 & 薄荷碎碎朱古力
德国咸猪手配薯角
虽然咸猪手大约只有半只份量,但薯角份量都几多,所以加埋绝对够两个人食。薯角热辣辣,我都要挞一阵先食倒。猪手已经去骨,可以就咁食啖啖肉。不过猪手要趁热食,否则猪手皮会变韧。
德国咸猪手配薯角
朱古力曲奇芝士饼几浓朱古力味,虽然唔算大件,但因为系芝士饼,都几饱肚。
提拉米苏
提拉米苏质地比芝士饼软身,咖啡味适中,味道都可以。
朱古力曲奇芝士饼 & 提拉米苏
总结,食物正常楼上cafe水准,其中以小食同饮品较为出色,份量偏大份,建议可以三四个人share一个二人餐,唔够再散叫。