2018-10-24 801 浏览
平时同朋友岀街都系食日本野一系就食韩国野,食得多都好似无乜新意咁,上次见番一个好耐无见既朋友,大家不约而同都话想食间平平地又特别既餐厅,上网见到啲评价都唔错就走左去食啦。餐厅都唔算难揾,系地铁站附近,收工过去都好方便,岩晒系港岛区番工既我地。去之前做定功课,叫左个招牌菜-蟹膏蕃茄汤檬,本身好怕蟹膏唔新鲜/捞左落汤到会好奇怪,点知有惊喜㖞,蟹膏饼捞左蛋一齐整,入口即溶,似冰豆腐,好有蟹味,好香好鲜甜,浸落个汤底吸晒啲精华仲好味,个汤底都好加分,以鲜蟹熬制,不但有蕃茄的酸味,仲有浓浓蟹味,食得岀无味精,似煮左好耐既心机菜。入面有越南野唔少得既越式扎肉,大大块札肉,猪肉味够浓,口感好爽口,唔似其他餐厅浸两浸就淋晒,食到啖啖肉既口感小食叫左米纸虾卷,餐厅用蕉叶包住米纸虾卷,半透明既米纸皮好烟un,入面有虾,香草,猪肉,仲有檬粉添,配料好几丰富,老板教我地点埋𠮶个用花生碎,酸萝卜丝制成既酱汁一齐食,口味更加特别唔讲唔知原来蕉叶撕一半食,仲唔洗整污糟只手添!朋友叫左三色蛋猪扒饭,估唔到呢个都好惊喜㖞,入面有块蟹饼,同汤𠮶块唔同架。呢块爽口啲,猪扒啖啖肉,够入味唔会太咸,大大碟男仔食都会够饱!野饮方

去之前做定功课,叫左个招牌菜-

唔讲唔知原来蕉叶撕一半食,仲唔洗整污糟只手添!

野饮方面,叫左牛油果沙冰,话系呢到既必点之选都唔夸张,味道好浓郁,好足料,消暑解渴,朋友叫既芒果沙冰都好正,入口幼滑, 奶味又够香浓!

我地见到隔离枱叫滴漏咖啡都好吸引,决定下次试下!
2018-10-07