2020-12-24
本身住喺将军澳,期待已久的日出康城终于开咗新商场The Lohas。当然要来朝圣一下。喺12月亦都终于开多咗一些新餐厅,中西意日都算样样都齐。今日就去咗食泰国嘢亚泰。作为开胃菜必定点泰式无骨凤爪$58这道菜式酸酸甜甜好惹味,无骨凤爪总给人一种食得好爽的滋味。呢度菜除咗酸甜,都带有些少辣味,好开胃。火车头杂锦船河$78食得泰国嘢就必定要点船河,配菜够多,样样都有。炸猪皮,牛丸,鱼蛋,肥牛等,非常丰富。河粉亦非常滑身,完全吸收了汤底的精华,好惹味。汤底带有泰式香料香气,不过我觉得味道可以再浓郁,浓稠一点,就更有泰feel。泰式大头虾冬阴汤$78东阴汤材料丰盛,好有泰式风味,香料配菜都好足。香辣肉碎生菜包$78香料味道浓郁,肉碎亦都有质感,不会太腍,配以洋葱,泰国香料,香气十足。生菜非常新鲜,而且给予很多片,绝对足够。泰式炸虾饼$48虾饼弹牙,调味料不会太咸,炸得好脆,一客有四件,大大件的。沾上泰式酸甜酱,非常好食。两人食得超饱都只系300多元,整体味道不错值得一试!
作为开胃菜必定点泰式无骨凤爪$58
这道菜式酸酸甜甜好惹味,无骨凤爪总给人一种食得好爽的滋味。
呢度菜除咗酸甜,都带有些少辣味,好开胃。
火车头杂锦船河$78
泰式大头虾冬阴汤$78
东阴汤材料丰盛,好有泰式风味,香料配菜都好足。
香辣肉碎生菜包$78
泰式炸虾饼$48
两人食得超饱都只系300多元,整体味道不错值得一试!