2025-01-10 0 浏览
今日同朋友去旺角行街睇戏,到食晚饭嘅时候就到附近揾嘢食,旺角有好多美食嘅店舖,我哋行到花园街附近嘅快富街,见到一间店舖入边都好多客人,外边亦有客人等候,这间店舖叫厨汇浓汤鸡,喺快富街33号地舖,近旺角地铁站B2出口,我哋都系等咗10分钟就可以入内,店内装修简约干净光猛,店员服务态度亦好,来这里食都不错。我哋每人选一个主食同一个小食,就叫咗胡椒猪肚鸡锅配米线、香辣莲藕片,浓汤鱼三宝锅配薯粉、腐皮酿虾滑。🥢胡椒猪肚鸡锅嘅汤色乳白,胡椒味香味四溢,滋润暖胃,肉质鲜嫩入味,每一口中都能感受到细腻的口感和满满的滋养,有驱寒暖身之效,是道暖身好味嘅汤,猪肚份量都不少,食落爽滑,口感脆嫩,弹牙有嚼劲,令人食不停口,鸡肉肉质鲜嫩可口,味道新鲜可口,每一口都充满新鲜鸡味,唔错嘅靓鸡,连埋红枣、红椒、白萝卜、香葱、黑木耳、小白菇、米线一齐食,好配合汤嘅味道,非常好食。莲藕片片切得好适合做开胃小菜,香辣味好丰富,又唔系太辣,食落莲藕片爽脆可口,真系令人食得开胃。🥢浓汤鱼三宝锅又系大大锅,浓汤有香气和滑顺的口感,入面有鱼腐、鱼片头、潮州白鱼蛋, 亮点是鱼腐,鱼片头,特别是鱼片头,切得大大件,弹牙滑溜,而白鱼蛋

🥢浓汤鱼三宝锅又系大大锅,浓汤有香气和滑顺的口感,入面有鱼腐、鱼片头、潮州白鱼蛋, 亮点是鱼腐,鱼片头,特别是鱼片头,切得大大件,弹牙滑溜,而白鱼蛋用潮汕出品,又系爽口弹牙,鱼腐连埋浓汤入口就非常美味,薯粉亦都系大大碗,分量不少,口感较滑身细致,配合埋香葱、黑木耳、小白菇、红椒、津菜,又系好好食。腐皮酿虾滑卖相好靓,炸得金黄香脆,食落爽滑鲜嫩香口,又系不错嘅香脆小食,令人食得开心。