2008-11-20
友人发现长沙湾有间抵食又ok既火锅!为食既我紧系唔放过啦尼两日又冻左,最o岩打边炉入到去,接待员就问我地等唔等8:30优惠,话仲有两个字姐,我地紧系等啦!平D呀吗就立刻带位入去坐住先,等到八点半就可以叫汤底,一到八点半,侍应就即刻问我地要咩汤底,服务效率其高鸳鸯汤底 - 清汤无乜味,有D马蹄,豆腐,生菜。沙嗲汤唔香,唔浓,重花生味,面头有劲多油!打边炉送一只海洋船,只船绝不欺场!有新鲜虾,花蟹仔,濑尿虾,土鱿,鲜鱿,鱼片等等(睇相就知啦)全是新鲜的!吃得出个鲜味!叫左 - 鳝片 - 好大碟,有十几片左右,唔似得其他任饮任食既酒楼咁俾一两块你就算,新鲜,好肥,好有有鳝既鱼油,同友人扫左三碟!鸵鸟肉 - 普通,有几块咬唔到!鸡肉 - 都几滑,但都系普通!猪颈肉 - 好正,有肉香,肥瘦刚好,好爽口栗米 - 好甜啊紫菜 - 友人大力推介,唔系友人叫,我唔会特别去叫紫菜黎食,跟友人教我(绿)既方法,将块紫菜放落个火锅匙上,(绿)三秒就食得,食到一种紫菜既海水盐鲜味!一食就上瘾!菜,芝士肠,金菇等等大路野 - 一样,佢地系咩味就系咩味!肥牛 - 小妹以戒牛,无食,友人话唔un,又唔会过肥,适中!鱼
尼两日又冻左,最o岩打边炉
咩汤底,服务效率其高
鸵鸟肉 - 普通,有几块咬唔到!
鸡肉 - 都几滑,但都系普通!
猪颈肉 - 好正,有肉香,肥瘦刚好,好爽口
栗米 - 好甜啊
一食就上瘾!
菜,芝士肠,金菇等等大路野 - 一样,佢地系咩味就系咩味!
鱼片,骨腩 - 因佢无话系脆的,唔腥,骨腩比鱼片出色!因食得出骨腩新鲜过鱼片
熟食:
春吞,咸水角,馒头,炒河粉,珍珠鸡 - 都几多野食但我一样都无试!sorry!因吸引唔到我!
甜品:
红豆沙,绿豆沙,纪子桂花糕 - 一早就想食个桂花榚,但我迟左去拎,我去拎时无晒试唔到tim,
啤酒 - 大陆啤,汽水,百事&七喜!有竹蔗茅根&酸梅汤 - 我试了酸梅汤,个味似苹果加葡萄既果汁,但带少少酸,都唔错!
服务态度都几好,常换碟!唔错!
两个人结赈都系$172!劲抵啊!
又多野食,仲要个食物质素唔差!每人都系七十几蚊左右(8:30时段)
七十几蚊几价钱,有咁既质素,味道我会俾4分的!
希望个质素会keep到!一定有下次的!