2019-05-06
今日同朋友放学之后去左尖沙咀行街买夏季衫,行完k11之后觉得有啲攰又有啲饿就睇下附近有咩食。朋友推荐附近有间新开嘅火锅好抵食,网上bk位仲有最高65折!我地即刻bk位行多阵再上去食。秘制麻辣锅。餐厅系食海鲜为主,但男朋友最近唔太好海鲜,所以我地就叫左麻辣锅。汤底面好似好红,但滚起左就会见到下面啲汤。汤底入口小辣小麻,就算唔太食辣嘅人都可以叫。嫩鸭血。鸭血系食辣野必叫嘅菜,佢嘅鸭血有台湾鸭血嘅feel,一份有6块仲好厚萝卜。萝卜系我最爱嘅蔬菜之一,啲到嘅萝卜无根易入口,吸埋辣汤底嘅精华仲好味。美国桶蚝。桶蚝有6只,只只都手掌咁大只阿!入口肉质肥美,好滑身完全无腥味。脆鲩骨片。脆鲩系每次边炉都必叫嘅菜!上台都算大份,师傅都切得好大块,但渌完之后会缩左水得返3分1。脆鲩片好爽口,爽得黎又唔会好干,食到好香嘅鱼油香,好好味。
秘制麻辣锅。
嫩鸭血。