2019-09-06
趁暑假就嚟完,请咗日假带埋小朋友出去去街街,老公钟意食烧牛,特登揾吓尖沙咀边度有,发现呢间牛繁的lunch set只需$128 ,似乎几抵食所以就去视察下。原来牛繁系来自日本,有超过150间分店,历史悠久,所以相信有一定质素保证。lunch set有六款选择,部份要另外加钱,每个餐都包含沙律、白饭、汤同饮品,仲可以追加配料,白饭升级或加甜品。我哋两大两小,最后叫咗三个set再追加两份配料。套餐包嘅沙律可选薯蓉沙律或者大崎蟹柳沙律,薯蓉沙律顾名思义其实就系一旧薯蓉,但除咗薯仔之外,里面仲有红萝卜丝、洋葱丝和青瓜丝等等,淋上胡麻酱,都几好食。蟹柳沙律就系蟹柳丝、粟米粒加生菜丝加汁,都ok。除咗套餐嘅沙律,佢仲端上了一碗芽菜前菜,应该是送的,作为餐前小食都不错,开胃。今日嘅汤系蛋花汤,好多蛋花味道一般。主角终于出场,分别有「特上牛胸腹肉」、「元气牛五花」(加$10 ),同埋「元气牛小排」(加$20 )。每份份量都唔少,头两款,每款有八篇,牛小排可能因为每块面积大,一共有五块。牛胸腹肉颜色较深,油花不多,肉质有点韧,但都有牛味。牛五花相对薄身,脂肪均匀,肉质嫩腍,我自己最钟意呢个。牛小排就比较
今日嘅汤系蛋花汤,好多蛋花味道一般。
牛胸腹肉颜色较深,油花不多,肉质有点韧,但都有牛味。
牛五花相对薄身,脂肪均匀,肉质嫩腍,我自己最钟意呢个。
牛小排就比较厚身,中间有块骨,感觉就真系似食牛扒,冇五花咁腍,但系亦冇牛胸腹肉咁韧。
除咗以上套餐,我哋仲加咗一份「葱烧盐香牛舌」( $68 )同埋「严选樱姬鸡腿肉」( $58)。
牛舌切得好薄,有啲酱汁腌住,份量好多,要快烧上碟,否则会变老就太韧。
鸡腿肉有五条,食落都好滑。
相比之前食过嘅烤肉,呢度嘅肉腌得唔算浓味,可能系日式同韩式嘅分别,大家可以跟餐牌上嘅指示点调味料,悉随尊便。
跟餐可以选择炭烧乌龙茶或柠檬茶,柠茶都好大杯,烧肉配冻饮是一流的选择。
除咗一般烤肉店都会有嘅抽风系统、夹,佢仲有铰剪、围裙、除味剂、牙签、湿纸巾、漱口水(喺洗手间里面)等等物品提供,另外亦有储物服务和免费叉电(喺张枱下低有差电位,唔使用佢另外𠮶个尿袋),我觉得相当细心,值得一赞。
食咁多嘢,连加一都唔使$600 ,算好抵!如果夜晚嚟,仲可以like佢Facebook,会送一份澳洲和牛里脊肉!