2023-02-28 70 浏览
今日约埋好友一齐去粉岭中心食烧肉,餐厅有烧肉定食,亦有放题 (有2款放题选择),我地拣咗$268放题餐,120分钟任饮任食,有猪牛鸡海鲜都可以食齐,可以食到好饱。通常去食烧烤,我都好怕D衫会吸晒油烟味,但竟然入到餐厅,完全闻唔到烧烤味。原来餐厅分有电子炉及明火炉,我地坐中间枱,就系用电子炉,如果去食,建议拣明火炉枱,烤肉会烧得较香。我地每款肉都叫咗嚟试,个人觉得牛肉质素唔错,有油花,啱晒钟意食牛既可以不停翻叫。牛:厚切上等牛舌、牛腹肉、肩胛牛肉眼、牛板腱、美国牛脊肉、牛仔骨、角切、特上牛柳、鲜滑牛(壶渍)、牛五花肉猪:伊比利亚豚肉条、韩式辣味猪腩片、岩盐猪腩片、美国梅肉猪肉肥瘦刚刚好,但因为系薄切,所以小心控制烧烤,好易烧㶶。鸡肉:韩式芝士鸡腿肉、辣味噌鸡腿肉、岩盐手羽、岩盐日本鸡颈肉、辣味噌日本鸡颈肉鸡肉有惊喜,肉质嫩滑弹牙,配埋溶岩芝士就系最佳配搭。海鲜:青口、三文鱼鲇、多春鱼、鱿鱼蔬菜:翠玉瓜、牛油金菇、鸡髀菇、秋葵、粟米豆腐野菜沙律、海蜇野菜沙律,呢两款冷盘好好食,海蜇系海蜇头,好爽脆。胡麻稻庭冷乌冬、樱花虾香葱饭,白饭配烤肉一流。樱花大根汤,清清地,味噌味唔重,几好饮。无糖洛
今日约埋好友一齐去粉岭中心食烧肉,
餐厅有烧肉定食,亦有放题 (有2款放题选择),
我地拣咗$268放题餐,120分钟任饮任食,
有猪牛鸡海鲜都可以食齐,可以食到好饱。
通常去食烧烤,我都好怕D衫会吸晒油烟味,
但竟然入到餐厅,完全闻唔到烧烤味。
原来餐厅分有电子炉及明火炉,我地坐中间枱,就系用电子炉,
如果去食,建议拣明火炉枱,烤肉会烧得较香。

牛:
厚切上等牛舌、牛腹肉、肩胛牛肉眼、牛板腱、美国牛脊肉、
牛仔骨、角切、特上牛柳、鲜滑牛(壶渍)、牛五花肉
猪:伊比利亚豚肉条、韩式辣味猪腩片、岩盐猪腩片、美国梅肉
猪肉肥瘦刚刚好,但因为系薄切,所以小心控制烧烤,好易烧㶶。
鸡肉有惊喜,肉质嫩滑弹牙,配埋溶岩芝士就系最佳配搭。
海鲜:青口、三文鱼鲇、多春鱼、鱿鱼
蔬菜:翠玉瓜、牛油金菇、鸡髀菇、秋葵、粟米
胡麻稻庭冷乌冬、樱花虾香葱饭,白饭配烤肉一流。
樱花大根汤,清清地,味噌味唔重,几好饮。
无糖洛神花荼、限定白桃乌龙茶系我首选饮品,健康又解腻。