2022-02-12
有次经过发现呢间就入去坐底叫左碟烧鹅脾+烧鸭脾饭+冻柠茶当时未加价系$98蚊, 香港哋100蚊都唔洗就可以食到烧鹅脾加烧鸭脾连冻饮去边度揾?皮脆食落有鹅味食鹅有少少膏就预左,最重要系两只脾都系原只无比人偷走脾鹅身之间既阴肉,之前去一乐食d阴肉全部比距扣起晒。如果经过附近又未食野都会嚟叹返碟鹅脾鸭脾饭。题外话:之前朋友叫一齐去试试过几间所谓米芝莲 1-3星都有试过, 我试过后就就觉得好一般啰!所谓米芝莲系洋人商业炒作吹嘘出嚟既商业广告评价🤮🤢首先所谓既米芝莲系洋人口味评价, 而距哋日常煮食多数系:油炸/火烤/焗炉焗等等无乜技巧既煮食方式...(中菜中式食品先讲材料要配合“刀功” “火喉”唔同做法有唔同切法中国有名称叫法既刀功已经过百种!就一味“爆炒腰花”既刀功切法就超过十种了,各地菜式既做法都唔同煮法唔同“火喉”抛镬既用既高招火喉“花打四门”, “调味”调味料,油:传统既花生油/猪油/麻油,后嚟既/菜籽油/ 粟米油,盐都有分粗幼,糖有白糖/黄糖/冰糖,醋都分白/红/黑三色配合菜式材料有唔同用途,料酒都分白酒/黄酒等等, 中菜既烹饪方法等等都唔同千变万化!仲有中菜讲求色/香/味三大元素)洋
烧鹅脾+烧鸭脾饭
当时未加价系$98蚊, 香港哋100蚊都唔洗就可以食到
烧鹅脾烧鸭脾
烧鹅脾加烧鸭脾连冻饮去边度揾?
题外话:之前朋友叫一齐去试试过几间所谓米芝莲 1-3星都有试过, 我试过后就就觉得好一般啰!所谓米芝莲系洋人商业炒作吹嘘出嚟既商业广告评价🤮🤢首先所谓既米芝莲系洋人口味评价, 而距哋日常煮食多数系:油炸/火烤/焗炉焗等等无乜技巧既煮食方式...(中菜中式食品先讲材料要配合“刀功” “火喉”唔同做法有唔同切法中国有名称叫法既刀功已经过百种!就一味“爆炒腰花”既刀功切法就超过十种了,各地菜式既做法都唔同煮法唔同“火喉”抛镬既用既高招火喉“花打四门”, “调味”调味料,油:传统既花生油/猪油/麻油,后嚟既/菜籽油/ 粟米油,盐都有分粗幼,糖有白糖/黄糖/冰糖,醋都分白/红/黑三色配合菜式材料有唔同用途,料酒都分白酒/黄酒等等, 中菜既烹饪方法等等都唔同千变万化!仲有中菜讲求色/香/味三大元素)洋人距地日常式都系环绕(炸/烧/烤/焗)煮食,鬼佬真的识得食中菜?就算有华人评选员“距哋真系识食中菜?(就中菜相同材料都分地域性唔同做法!粤菜/湘菜/闽菜/浙菜/沪菜/京菜 等等…)?🤔所谓既评审员可能连传统中式生铁镬一镬可以玩晒:[ 蒸/炒/煮/焗/煎/炸 ],都唔知!《芝之莲纯粹系比钱落广告!买返嚟 👈一个做国际Marketing既朋友讲既》🤮满足果D唔识食只要虚荣心既人去打卡放上网呃Like。
如果要比钱向传媒出膳稿同落广告而唔系靠食客口传赞好既都唔方好得去边!之前果个乜鬼网选「香港十大烧鹅」&「米芝莲得奖烧鹅」我去试晒都系得个名完全唔得!当你上珠三角吃过真正既荔枝柴烧鹅后后就会觉得👉甘牌/镛记/一乐/天鸿,网选香港十大烧鹅等等都输珠三角果边既烧鹅,香港用冰鲜鹅而珠三角果边用新鲜鹅肉质已经输左先, 再讲腌料香港大部分都落八角同五香粉味精等等去腌制,有次朋友带去食一试发现果边系唔会用呢D腌料去腌鹅,仲发现有间用自家晒制既面豉酱做腌料超正果次一试难忘!返到香港再食香港果D本食跟本食唔落口。香港真系食落合格既烧鹅唔多。
烧鹅脾+烧鸭脾饭+冻柠茶