2022-09-15 110 浏览
中秋过后 天气都仲成36度 真系热到人都癫 但系无阻我去打边炉 因为行过616门口 见到有个二人火锅套餐非常之抵食 出去打开边炉都知 叫碟似样D嘅手切牛都已经收你三百蚊蝶 616好处系佢有好多刁钻牛肉部位 每碟几十蚊 可以叫多几碟唔同部位 啱哂我呢D牛魔王二人火锅套餐牛骨清汤 汤底想食牛肉鲜味 推介清汤 唔会俾太浓嘅汤底味抢咗本身嘅牛肉味横隔肌每头牛能取下的横膈膜并不多 每头牛约可取下2斤左右 横膈膜的口鲜嫰又具咬劲 牛味比较重五花趾五花趾是后腿大腿内侧的两小条牛腿肌腱 纹路也更明显 因此这个部位的牛肉最富有弹性 口感爽脆 筋肉感十足牛驼峰牛朴肉后端的颈背间的肉 间中带幼筋 油香肉味比例平均 属适合大众口味之选匙柄牛下肩胛肉 油脂较少 肉质纤维幼细 入口鲜滑 香而不腻熟成加拿大牛肩脊呢碟系跟餐以外另叫嘅 肉味最浓蔬菜篮有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、芋丝小食炸鱼皮面食稻庭乌冬 公仔面 各一饮品菊花桂圆露/洛神玫瑰茶打边炉太热气清清地 又唔想叫汽水 劲滋润呢到一个Set$288 再额外加多碟牛都系三百几蚊 埋单 真系非常之抵食

二人火锅套餐

牛下肩胛肉 油脂较少 肉质纤维幼细 入口鲜滑 香而不腻

熟成加拿大牛肩脊
呢碟系跟餐以外另叫嘅 肉味最浓

蔬菜篮
有娃娃菜、金菇、蜂巢豆腐、芋丝

小食
炸鱼皮