2019-06-23
同好耐无见既好朋友聚聚, 朋友好钟意食鸭腿汤饭, 记得之前同朋友黎过"老三火锅", 所以就带佢黎试下个老鸭汤底啦~ 一黎首先要拣汤底, 别无他选, 当然拣"老鸭汤", 因为我地得两个人所以只叫咗半只。 好快个汤底就黎到, 汤滚好就可以先品尝老鸭汤, 真系好浓, 再一次饮都觉得好好味, 朋友都话果然无介绍错, 我地都饮咗2-3碗先开始打边炉😌唔好以为淆汤嘅肉就会好韧, 呢度嘅老鸭肉都仲系好嫩滑架, 朋友仲话如果可以配埋饭仲正😂🐂手切牛肉牛味够浓, 肉质唔会好韧但有口感🦑墨鱼滑上枱后店员会帮助捞好蟹籽, 好新鲜弹牙, 蟹籽份量都好多, 口感多层次🍡四宝丸新鲜制, 鱼丸, 虾丸, 墨鱼丸同牛丸, 牛丸有陈皮好正, 其他都好弹牙🥟韮菜饺最紧要够多韮菜, 皮又唔会太厚, 好味汤底其实都好够味, 唔需要太多调味都ok, 最正系个老鸭汤, 半只$78超抵, 仲有菊花茶一渣都系$20, 值得推介👍👍👍
🐂手切牛肉
牛味够浓, 肉质唔会好韧但有口感
🦑墨鱼滑
🍡四宝丸
🥟韮菜饺
最紧要够多韮菜, 皮又唔会太厚, 好味