2019-07-16
经过深水埗就谂起想食皱皮肠粉,五嫂系想食list 1st。咁岩行过唔好错过。味道整体几好,粟米肠粉带d甜,肠粉本身小小烟韧同埋都爽口,唔会食到粉/糊口感。肠粉除左葱中加左1/3碗嘅汁,食落似好淡嘅豉油加麻油,增加左个香味,个人食开淡味觉得唔错,如果中意浓味店家都有甜豆豉提供,再自己撒d白芝麻,正! 要赞嘅系调味料位都整齐干净,唔会豉油汁芝麻四围飞,樽身同樽口都落到手。唯一美中不足系一路食d粟米一路跌,无办法一次过食到肠粉同粟米=.=最后系一次过连汁同净嘅粟米一齐倒落口。都系个句,好彩d汁唔咸。要留意嘅系呢间铺系无坐位嘅,同埋系巷同巷之间,店家有提供风扇但如果好似今日33度高温真系要认真思考下人生。再唔系,买完入mtr(闸外)食可能中叹。
粟米肠