逸東軒

资讯:

餐厅: 逸東軒
资讯:

2022-12-06 825 浏览
抵食米芝莲中菜🤩|必食明炉蜜汁叉烧🤤|推荐芝士蟹肉焗酿蟹盖🦀|逸东轩「你宠爱父母亲,我为良朋怜悯,怎算是个好人」逸东轩位于佐敦嘅逸东酒店地下,酒店嘅普庆餐厅出名Buffet款式多元化而闻名,而逸东轩多年荣获米芝连一星更系品质肯定,而且官网不时都有推出优惠,无论同亲朋友好友饮茶或者晚饭小菜都非常高性价比,大时大节庆祝更系一位难求。今次咁啱见官网有晚市优惠就嚟食过返寻味。-驰名烧味双辉-蜜汁叉烧&脆皮烧腩仔 4.4/5⭐️每次食中菜,叉烧系必点嚟试嘅菜式,咁啱逸东轩嘅叉烧都远近驰名,烧味双拼上枱烧腩仔同叉烧都排得好整齐,叉烧色泽亮丽兼且厚切,肥瘦适中不在话中,食落啖啖肉而且入口软稔兼且有肉味完全唔鞋口,不愧系招牌菜推荐之一。另一边嘅脆皮烧腩仔切到一口Size方便入口,皮脆肉嫩,调味亦都恰到好处,两款烧味都非常高质,系每次都必点嘅推荐。-芝士蟹肉焗酿蟹盖 4.1/5⭐️传统星级米芝连都会有依道蟹肉焗酿蟹盖,逸东轩就选择用芝士焗,蟹盖上枱金黄带芝士焦脆,非常吸引,食落理所当然嘅啖啖蟹肉,非常满足,但略嫌芝士抢咗蟹肉嘅鲜甜味,个人稍稍扣分。-蒜蓉粉丝蒸蛏子皇 3.9/5⭐️蝗子皇用料新鲜,蒜蓉粉丝蒸亦
抵食米芝莲中菜🤩|
必食明炉蜜汁叉烧🤤|
推荐芝士蟹肉焗酿蟹盖🦀|

逸东轩

「你宠爱父母亲,我为良朋怜悯,怎算是个好人」

-驰名烧味双辉-蜜汁叉烧&脆皮烧腩仔 4.4/5⭐️
驰名烧味双辉

-芝士蟹肉焗酿蟹盖 4.1/5⭐️
芝士蟹肉焗酿蟹盖

-蒜蓉粉丝蒸蛏子皇 3.9/5⭐️
蝗子皇用料新鲜,蒜蓉粉丝蒸亦非常稳阵,蛏子鲜甜爽口弹牙,但唔算有太大惊喜,正常水准发挥。

-冬瓜盅 4.1/5⭐️
侍应会将冬瓜盅另外帮我地分上,大概有6碗嘅份量,材料丰富,味道鲜甜,作为间场中和一下之前菜式嘅油腻感都系非常唔错。

-砂窝姜葱乳香鳕鱼 4.1/5⭐️
砂窝上枱仲系冒住丝丝白烟,新鲜出炉,餐厅将鳕鱼切粒再包裹炸粉处理,外脆内嫩,鱼肉又入口即溶,但系伴以甜酸酱就令鳕鱼粒食多几旧之后就有少少油腻感,稍稍扣分。

-糖水
蛋白杏仁茶汤圆 4/5⭐️
杏仁茶香滑又浓味,加埋汤丸作结,令人非常满足,唔抗拒杏仁茶味朋友推荐一试。
杨枝甘露 4.1/5⭐️
杨枝甘露好重椰芒味,而且够冻,中和番前面菜式嘅油腻感,作为依餐嘅尾声都非常唔错。
红枣雪耳万寿果 3.9/5⭐️
好滋润,亦可以清到油腻感,但无太大特色,正常水准发挥。

总结:逸东轩作为老牌嘅酒店中菜厅,荣获多年嘅米芝连一星殊荣,而且酒店亦不时推出优惠,性价比好高,可以令大家大饱口福,非常推荐想同屋企人庆祝食中菜嘅朋友,不过稍稍扣分就系餐厅侍应人手似乎不足,多次帮衬亦发现侍应非常忙碌甚至唔见人影嘅情况,而且有时帮衬饮茶亦有漏单情况,不过侍应知悉后都立即妥善处理。

====
逸东轩 佐敦)
📍佐敦弥敦道380号香港逸东酒店B2楼层
====
#逸东轩#Jordanfood#佐敦美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相机食先 #香港美食#米芝连#精致点心#叉烧烧肉

有兴趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,请大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie

驰名烧味双辉
芝士蟹肉焗酿蟹盖