2018-10-29 174 浏览
餐厅位于屯门蓝地大街,都唔算好难揾,由青山公路向季季红推进, 不消三两分钟,见到呢个大大个嘅德国啤招牌就系架喇。之前上网睇过其他食友嘅相片都知道呢度有个户外嘅area ,今日亲身体验真系别有洞天,喺门口进入之后,先会经过一个较细嘅用餐区,跟住从后门走出去,广大嘅户外区域就呈现喺你眼前,我估呢度闲闲地都坐到成百零人,户外嘅枱櫈都以木系为主,极具园林嘅风味,喺木制嘅摇摇椅上面影相,够哂呃like,餐厅仲欢迎包场活动添。嚟得食蒸气锅,海鲜当然系主打嘅项目,喺户外区域有一个位置,整咗一个海鲜档,即㓥即食就够哂新鲜啦。嗌咗个大盛石锅蒸气套餐,套餐包括多款精选海 鲜,前菜仲有沙律同冷乌冬添,海 鲜包括龙虾,红蟹,大蛏子,特大扇贝,海虾,花甲,贵花蚌,贝贝蚬,沙白蚬,蕃薯蚬同流浮山新鲜走地鸡,够哂气势。海虾,海虾个子不少,只只都有成只手板咁长,重点系虾头蕴含大量嘅虾膏,用甘香嘅虾膏嚟𩠌弹牙嘅虾肉,完全唔洗点豉油都咁鲜味。特大扇贝,肉质爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。贵花蚌,新鲜嘅贵花蚌甜味突出。流浮山新鲜走地鸡,走地鸡风味确系一绝,鸡味特浓,零舍唔同。龙虾,龙虾爽口弹牙,用蒸嘅烹调方法令到每一

特大扇贝,肉质爽甜,一啲都唔靱,加少少葱花更加香口。

贵花蚌,新鲜嘅贵花蚌甜味突出。

流浮山新鲜走地鸡,走地鸡风味确系一绝,鸡味特浓,零舍唔同。

龙虾,龙虾爽口弹牙,用蒸嘅烹调方法令到每一啖龙虾肉都咁JUICY。

红蟹,蟹膏多过蟹肉,正。

临尾底下煲粥吸尽以上所有海鲜嘅精华,粥底绵滑不特止,食落仲份外鲜甜,我仲特登留番啲海鲜嚟个自制海鲜粥添。