2018-02-25
同朋友嚟到将军澳,一出地铁站几乎都喺大商场大型连锁餐厅,想揾间特别啲嘅但又平啲嘅都好难,一路行一路揾食行到嚟将军澳商场,突然见到有一间餐厅门口有好多人等就行过去睇下,原来喺一间未试过嘅新台式餐厅,见到佢仲写住喺试业中,而睇餐牌嘅价钱都喺大约五十零蚊左右一个餐,晚市嚟讲算好平!已经喺我平时食午餐嘅价钱,决定要一试!虽然好多人等位,不过等左大约十分钟度就有得坐,不过攞位个阵见到原来可以用openrice app攞位,下次嚟之前就攞定位唔洗等喇。入面嘅环境都喺清新为主,有好多文艺风格嘅装饰。两个人各叫左一个饭一个面,想试下唔同Share嚟食,因为觉得价钱都唔算太贵,所以都再叫多左个小食。朋友拣左个盐酥鸡扒面,加左$3要中辣嘅麻辣牛肉汤底,鸡扒嘅份量都好多,食落去肉汁好多!而呢个牛肉面嘅麻辣真喺非常麻!辣得够爽!钟意麻辣嘅朋友好建议去食!而我自己就叫左一个卤水蛋牛腩卤肉饭,卤肉既份量都算合适,令到整个饭唔会太干身,而味道都喺好食,牛腩都好大旧,食落去唔会话太「银」身,都算爽口。我地个再叫左一个小食,蒜泥白肉,佢哋既蒜泥白肉唔会好似出面咁太肥,喺比较瘦啲既肉,而蒜汁味道都好浓厚,好好味!呢间舖头
虽然好多人等位,不过等左大约十分钟度就有得坐,不过攞位个阵见到原来可以用openrice app攞位,下次嚟之前就攞定位唔洗等喇。 入面嘅环境都喺清新为主,有好多文艺风格嘅装饰。 两个人各叫左一个饭一个面,想试下唔同Share嚟食,因为觉得价钱都唔算太贵,所以都再叫多左个小食。