2022-03-12
而家D餐厅间间都惊被传染,一条街里面十间有八间都关门/只做外卖(虽然政府而家已经唔check安心出行),所以呢排我会出多D外卖嘅食评,而今次就系呢间为人所熟悉嘅热狗店。 老板喺外国读书嘅时候见到度度都有热狗店,唔洗点等好快就食得。加上佢对德国果度嘅香肠念念不怀,希望可以将高质嘅热狗带返香港而又可以迎合港人口味,所以开了此店。2x岁嘅佢喺五年前在荃湾开咗第一间分店。后来因疫情扩散,加上有年轻人支持,又行franchise,导致疫市扩张十间分店嘅惊人记录。 店舖我自己数过就已经有41间分店/特许经营商,可以话系黄色经济圈嘅重大人物。大多商店至少有供应8-10款热狗,仲有多款薯条同小食。我今次就用外卖平台去自取食物,大约平咗$1-2。 芝味热狗$38(原价) 「老板补充,其实唔同口味嘅热狗都要用唔同种类嘅香肠。如餐厅嘅德国酸菜热狗就会用纽伦堡肠,辣肉酱热狗会用荷兰肠。」而今次介绍嘅呢只热狗就用咗法兰克福肠。小弟记得上次食热狗已经系N年前,而我今次就认为佢嘅热狗都几大份,cp值中上。拎到返屋企我用咗火炝烧热芝士,加咗D黑椒/香草,所以其实以上呢D唔系餐厅整嘅,本身面头只得芝士(Disclaim
芝味热狗$38(原价)
小弟记得上次食热狗已经系N年前,而我今次就认为佢嘅热狗都几大份,cp值中上。拎到返屋企我用咗火炝烧热芝士,加咗D黑椒/香草,所以其实以上呢D唔系餐厅整嘅,本身面头只得芝士(Disclaimer)。
面包本身系冇烘过嘅,系我用火炝嘅时候烧㶶咗条边。内里蓬松唔干柴,软熟香绵,质素唔错,用黎点鸡块配有嘅甜酸酱令佢更有风味(自创食法,餐厅见到呢样野唔好话我🤣)
香肠有得免费转猪肉肠,但原先已经好唔错。外皮脆身爽口,内里紧致结实,冇味精味嘅情怳下都带有肉味,令我对一般快餐店嘅热狗改观。
芝士声称有三层,又的确系冇呃人。咸香甚重,满足感高,但其实外卖拎到返屋企之后已经硬咗。又硬又干嘅芝士大家都明啦,咁呢样唔可以怪餐厅嘅。内里仲有几粒栗米同稀少嘅蛋黄酱。
鸡块x6$20
我对鸡块嘅印象只停留在x记𠮶D麦x鸡,咁当然两这不能比较啦。呢个鸡块就比薄身,外层香脆,内里系有真肉嘅口感。配上经典嘅甜酸酱,当然好食啦。
跟餐+$12
冰菠萝
跟餐就可以喺“指定”饮品小食当中拣两款,但估唔到菠萝都有。如果大家唔想食住可以放入雪柜,咁就唔会出哂水,菠萝本身就非常之甜。
薯饼x1
虽然写明得一块,但其实就好大片,外脆,内里薯粒分明,唔系薯蓉𠮶只,呢个偏向有口感,好味。