2023-08-30
今日同朋友去铜锣湾行街买嘢,跟住同朋友去享受吃下午茶。我个朋友提议我去龙城冰室吃,佢话龙城冰室嘅下午茶系有好多嘅选择,间冰室位于铜锣湾谢斐道五百号地舖,亦都系近崇光百货,餐厅个门口有好多优惠嘅食谱,店内装修感觉舒服,啲卡位都几好坐。冰室有两款下午茶,一款系必食自选下午茶,另一款就系休闲下午茶,我当然就系拣呢个必食之选下午茶啦,真系好多选择由A去到M,有肉燥饭、炒饭、公仔面、牛肉面、通心粉、鸡髀、牛角酥、热狗同猪扒包,我就选择食E.沙嗲牛肉面。选完后又再选一款小食,小食有10款选择,有炸鸡、炸吉列蚝、鸡中翼、腐皮卷、虾多士、香草肠、萝卜糕、沙律菜、越南春卷、咖喱角同薯条,样样我都觉得好食,最后我选择咗要5.虾多士共4件。我个朋友就选择咗休闲下午茶,因为佢话午餐吃多咗,所以佢就选择这个,总共有31款,佢就选择咗16.瑞士汁鸡中翼拼沙律,食物卖相吸引,可以慢慢享受。叫咗都唔够5分钟啲嘢食就嚟到喇,沙嗲牛肉面味道就都好香浓,牛肉同公仔面都好有口感,真好食。虾多士就炸得好松脆,亦都好好味。我朋友叫咗个瑞士汁鸡中翼拼沙律,佢话好好味,就俾咗一件鸡中翼我吃,真系非常入味亦好有口感,是必食。我哋两个下
叫咗都唔够5分钟啲嘢食就嚟到喇,沙嗲牛肉面味道就都好香浓,牛肉同公仔面都好有口感,真好食。虾多士就炸得好松脆,亦都好好味。我朋友叫咗个瑞士汁鸡中翼拼沙律,佢话好好味,就俾咗一件鸡中翼我吃,真系非常入味亦好有口感,是必食。我哋两个下午茶餐嘅饮品,都叫咗两杯冰室特饮,我就叫咗咸柠七,我个朋友就叫咗杂果冰,这种特饮品真系好配合个餐嘅食材。
餐厅价格方面个人认为算是亲民,很多茶餐厅也没法做到这个质素,难怪这里一直有很多人前来帮衬,我下次都会再来帮衬食早餐、午餐同晚餐。