2019-01-05
同屋企人又去左新蒲岗揾野食,呢间之前经过好多次,见是日午餐唔岩口味冇食到,今日下午经过见到岩食同埋餐厅入面差唔多满座估应该okay,所以就入左黎试。👍🏼餐厅环境几阔,摆枱位置唔会迫,坐得几舒服,而且店内有洗手间。👍🏼呢日都几多选择,花左啲时间去拣,店员见我地好烦恼拣食咩,主动介绍有咩好食。干炒叉烧公仔面:👍🏼本身系油面,但卖哂改做公仔面,店员落单嘅时候都有温馨提示改左餐单。上枱时出烟,面质硬度适中,几好食,唔淋身,味道够,带少少甜,份量适中。叉烧淋身,够味,厚度同份量适中。跟餐有汤送,平时出街唔会特别饮汤,所以冇试到,但屋企人话几好。京都猪扒饭:👍🏼单叫嘅,份量多,有5-6条猪扒(每条大约两只手指拍埋嘅阔度)。热辣辣嘅,味道又甜又酸,几好食,唔太油,送饭一流,而且饭粒硬身少少,我个人好喜欢。鱼柳烟肉茄汁焗饭:👍🏼鱼柳唔系用炸浆粉炸,而系用鸡蛋煎鱼柳,第一次禁样食,几好味,鱼柳厚度适中,几滑。用炒饭底,几好。会有蕃茄,洋葱等嘅配菜。🙆🏻♀️可以再焗耐少少,因食唔到焗芝士嘅香味。鸡蛋炒饭底,炒得唔够干身,油左少少。茄汁味我个人唔够,所以要另加茄汁。自己唔食烟肉,所以冇试到,但原来烟肉可以改
干炒叉烧公仔面:
干炒叉烧公仔面
京都猪扒饭:
京都猪扒饭
鱼柳烟肉茄汁焗饭:
🙆🏻♀️可以再焗耐少少,因食唔到焗芝士嘅香味。鸡蛋炒饭底,炒得唔够干身,油左少少。茄汁味我个人唔够,所以要另加茄汁。自己唔食烟肉,所以冇试到,但原来烟肉可以改做肠仔,餐牌有写,自己睇漏左。
鱼柳烟肉茄汁焗饭
👍🏼跟餐叫左热柠水,有4片柠檬,几好,味道正常。
整体感觉,食物质素几好,服务好,环境舒服,会再光顾。