2019-07-29 36 浏览
好耐冇食过海鲜蒸气火锅啦,咁啱朋友推介呢一间餐厅, 一于一齐试一试!呢度嘅蒸气火锅系可以选择四款海鲜,其他肉类、丸类、蔬菜类就任食!同其他蒸气火锅一样,一开始都要选择一个粥底,之后蒸火锅嘅时候,海鲜嘅鲜味就会落入锅下嘅粥入面,我哋就拣咗南瓜排骨粥!而海鲜方面,我哋就嗌咗蛏子、大元贝、鲍鱼、象拔蚌。蛏子非常鲜味,配合蒜蓉、粉丝等等作为调味,鲜味之余亦非常惹味。而且蒸嘅时候,店员会帮手调教好时间,所以就唔惊自己蒸,整到过咗龙啦!大元贝亦都好出色,粉丝吸收晒蒜蓉嘅香味,以及大元贝本身嘅鲜味,而且店员调校嘅时间啱啱好,蒸出嚟唔会过熟,唔错!鲍鱼亦都唔细只,用姜片蒸煮,更能带出鲍鱼本身嘅鲜味,而且识落唔会好靭,唔错!象拔蚌好正,上枱嘅时候已经剪好左,方便食用。象拔蚌食落亦都非常爽口,推介!食完海鲜之后,仲可以点其他肉类同埋蔬菜,每款蒸煮嘅时候都会为锅底嘅粥底加多一份鲜味!我哋最钟意就系虫草花蒸鸡同手切和牛肉,蒸鸡唔会有雪藏味,反而有好香嘅酒味。而且和牛肉好嫩滑,我地食左好多片!最后食埋个南瓜排骨粥,粥煮得好绵,而且无需任何嘅调味,单靠之前海鲜同埋蔬菜嘅鲜味已经非常好味,食埋呢个粥就真系好满足啦!

而海鲜方面,我哋就嗌咗蛏子、大元贝、鲍鱼、象拔蚌。