2020-11-21 180 浏览
📍得闲饮茶 饮茶一定要去大集团茶楼嘅咩🙅‍♂️梗系唔系啦,而家其实出边有好多唔同嘅饮茶小店,今次就试咗一间位于太子同元朗都有分店嘅得闲饮茶🍤🍤🍤,小店里面有好多唔同款式既点心🥧,而且仲系新奇又有创意,都好啱年轻人㗎💁‍♂️,想知我食咗啲咩就睇下面啦👇—————————————以下系最推介嘅五款点心 👍👍春风得意肠 $36呢只肠粉我钟意食呀🤩😋,一食就食得出呢个系新鲜整嘅,好滑嘅肠粉包住脆卜卜嘅 - 鲜虾丶粟米丶蟹子 等嘅材料,口感好丰富😍,值得一试👍👍—————————————龙虾汤鲜竹卷 🦞 $30好有惊喜㖞 😯😯,听个名好高级有龙虾🤣,个鲜竹卷系有炸过㗎,就算加咗龙虾汤都唔会淋晒,仲好吸汤添😋,但不过一嚟到要快啲食,怕淋咗就唔好食 🦞🦞🦞🦞—————————————蒜香虾春卷 🍤 $26$26蚊 仲3条咁大条嘅春卷抵啦 🙈,啖啖都有大大只嘅虾 ,仲有粒粒嘅蒜蓉同香味,唔会好油🌯🌯—————————————黑松露鲜虾饺 🍤 $29佢哋嘅虾饺系攞奖㗎🥇🤭,但试吓个特别啲嘅黑松露虾饺先😄😄,虾饺皮好薄,馅好多,虾肉弹牙新鲜 ,仲有好强烈嘅黑松露味,正 👍————————————紫薯流沙煎堆仔
以下系最推介嘅五款点心 👍👍

春风得意肠 $36
龙虾汤鲜竹卷 🦞 $30
蒜香虾春卷 🍤 $26
黑松露鲜虾饺 🍤 $29
————————————
紫薯流沙煎堆仔 $29
呢个真系正到爆👍👍👍,新鲜热辣啱啱炸起,再配上靓靓紫色皮,加埋佢个流沙,我要比💯💯💯
————————————
环境 - 正常小店一间,已经比好多茶楼舒服,仲有卡位添 👍👍 倾斜都可以😍😍
📍地址
得闲饮茶 (太子)
太子运动场道7B号地舖

得闲饮茶 (元朗)
元朗谷亭街13号杰文楼地舖