2017-10-30 661 浏览
晚饭时间响中环,想食日本嘢,但系又想避开大集团嘅餐厅,于是search下openrice就决定嚟浪人日本料理。 去亲日本餐厅我一定会叫软壳蟹卷。呢度啲软壳蟹卷都唔错,软壳蟹仲脆,而且饭粒软同埋握得够实,唔会一夹就散。 串烧(牛脷,和牛肋条,和牛五花,和牛小排)叫咗啲串烧送酒。当晚餐厅都几多人,所以啲串烧都等咗一阵。上台果刻,啲串烧系热辣辣嘅,应该系即烧,唔系烧定再庆返暖俾你。个人觉得和牛肋条同和牛五花较为突出,食落口好香口,好重牛油味和牛寿喜烧斋食小食边会饱,今晚做食肉兽叫埋寿喜烧。上台再点火帮你坐暖果锅,啲牛肉正常啦,反而个汁几好,唔太咸。清酒煮蚬清酒煮蚬又系用锅上,再点火庆住个锅。清酒经过煮热后味道更加香浓,蚬肉鲜美。如果系用唔靓嘅蚬,系好易食得出。呢度呢样嘢食有中上水准!火炙生牛肉牛肉表面火炙后切片入口,食唔到好生嘅肉味,唔钟意食生肉嘅朋友都可以试下法式炖蛋食得太饱,叫咗一个甜品share,晚餐要有甜品先满足!

串烧(牛脷,和牛肋条,和牛五花,和牛小排)

和牛寿喜烧

清酒煮蚬

火炙生牛肉

法式炖蛋
食得太饱,叫咗一个甜品share,晚餐要有甜品先满足!