2023-12-06
先几日喺荃湾西嘅海之恋商场行街,呢度都有唔同种类嘅食肆,其中呢一间🍁红茶叶屋🍁系日式餐厅嚟,呢度冇乜日本嘢选择,所以就拣咗呢一间试下,唔食唔知原来佢有几间分店,仲有茶渍饭食,价钱仲非常亲民添😍😍🍱豪华海鲜丼茶渍饭 $178 : 好似呢份豪华海鲜茶渍饭咁,就咁睇已经非常丰富🤤🤤,丼饭里面有开胃小菜,芥末菜同埋牛蒡😆,小菜又好食😋,里面嘅海鲜都相当丰富,包括有🍁带子,🍁三文鱼,🍁吞拿鱼,🍁甘虾,🍁三文鱼子等,每一款都非常新鲜,带子又够厚肉,三文鱼子都几多㗎😆,另外佢哋有张茶渍饭说明书,你可以跟住佢哋嘅步骤拣自己钟意嘅食法,我就试晒呢三种享用方法,🍁拣左呢一款 : 将适量嘅饭同埋刺身放喺细碗里面,之后倒入热汤,再加入少少芥辣,可以一口过食晒,所有精华所在,而佢哋嘅汤底清得嚟都香浓,连饭一齐食够晒开胃👍🏻👍🏻🍹冰杂莓&香橙红茶 (跟餐价$20) :嘢饮方面就嗌咗水果茶,佢有杂莓粒粒果肉,味道酸酸甜甜咁唔错👏🏻👏🏻🍱吉列猪扒滑蛋丼 $118 :另外呢款吉列猪扒值得一赞,炸到外脆内软,咬落酥脆爽口🤤,带点肉汁,仲几大块添,饭粒粒分明,全部都采用日本米,另外再配上滑蛋,份量够晒,价钱又实惠🥰🍹冰抹茶
🍹冰抹茶拿铁(跟餐价$25) :另外配咗抹茶拿铁,抹茶味香浓,奶够香滑,甜度可以😆
🐮炸牛肉薯饼 $35 :小食方面叫咗一份牛肉薯饼,都系外脆内软,皮够薄,馅料非常丰富,第一啖咬落去已经食到牛肉嘅味道,其次薯仔好棉,超惹味😋
🍰自选特制芭菲 $75 : 最后我哋嗌咗一款甜品,佢有唔同口味嘅芭菲,另外可以自由配搭,拣咗以下嘅配料
🍨抹茶雪糕球佢可以自选两款雪糕,雪糕球方面就拣咗抹茶味,超重奶香😍
💚蕨饼:日本必食甜品之一,蕨饼,口感一流,加埋抹茶雪糕,简直系双重抹茶滋味👏🏻
🤍自家制白玉:白肉即系由糯米粉整成,烟烟韧韧咁,好适合加入唔同嘅甜品里面👍🏻
🍫朱古力酱必选,简直邪恶😈
🍦扭纹软雪糕(限时蜜瓜口味):最后面层有蜜瓜味嘅软雪糕,仲系限定㗎,超重蜜瓜味,又唔会好甜🤤🤤