2022-12-11
去中环揾朋友食个快饭,佢话呢间系佢新嘅饭堂,原来系米芝莲推介嘅中菜馆。午市有$88套餐包例汤,一个𩠌,一碗饭同埋糖水。见佢系驰名凰梨生炒骨就叫黎试下,同埋一个腊肠粒扒菜苗。驰名凰梨生炒骨: 上菜嘅时候已经觉得好有镬气,佢唔似平时出边酒楼食开嘅生炒骨,通常𠮶啲会好多汁系只碟到,但系呢一个夹起嚟嘅时候会见到一丝丝嘅。虽然冇乜汁,但系每一粒都系啱啱好,而且新鲜炸起,猪肉亦拣得好好,唔会话特别多骨,肥瘦刚刚好绝对值得一赞。凰梨亦都唔觉得系平时食开嘅罐头菠萝。腊肠粒扒菜苗: 份量好多,而且菜苗都够两个人食。上面嘅腊肠粒芡汁腊肠粒唔会吝啬,加埋菜苗啱啱好。呢个会较浓味,所以配埋饭啱啱好!甜品: 冰糖莲子红枣雪耳,啱啱入冬够晒润,虽然只系酒楼嘅糖水,但系每一碗佢都俾足哂料!总结:呢度坐得舒服,虽然系酒楼,但系地方干净,而且所有侍应都好好礼貌。我哋平日嚟,大概一点过少少,已经见到全场满座啦。中环以呢个价钱有咁嘅质素绝对值得嚟!有机会再试埋佢𠮶晚市先!