2023-09-24
今日同Duck嫂🦆去尖沙咀行街,逛逛下见到一间位于地下层嘅韩式烧烤店“高丽轩韩国餐厅”,咦🤨?!点解好似好熟口面🤔,Duck嫂🦆话我哋好耐之前(拍拖𠮶时?!🫢)食过,印象中价钱实惠(记得当时都系每位二百几🥰),食物质素好😍,熟食选择多又好味,所以Duck嫂好有印象食过😋(其他嘢又唔见佢咁好记性😂)。睇过餐牌📔,晚市任食肉类🥩、海鲜🐟、蔬菜🥬、熟食🍤、前菜🥗及饮料🥤都只系$298。如想升级有prime及A3雪花肥牛🐂、带子、羊架🐏及红烧牛肋骨🦴,每位都系加多$38,真系抵食😍,于是我哋决定入去怀缅一下😆。一路走落楼梯,更觉熟悉,连店内装修都同以前差不多🤗,店员同样服务细心有礼。点咗食物后,等咗一阵就上齐又无甩单👍!加拿大Prime雪花牛🐂及加拿大A3雪花肥牛🐂,同样牛味突出又带油香,口感软腍细嫩😍。帆立贝🦪和带子几大只,表面烧至焦香,内层质感依然嫩滑,点埋烧汁食更正😋。羊架🐏烧香后,肉质软腍无筋,肉味香略带羊骚味,Duck嫂🦆至爱😍。鲜鱿鱼🦑味道调得好,烧至焦香嘅时候尤其好食,口感弹牙,味道一流😋。蛋包虾🍤,外层薄薄蛋皮包住原只虾煮熟,一口咬下,既有蛋香味🍳又有虾🦐嘅鲜甜味,加上口感爽弹
蛋包虾🍤,外层薄薄蛋皮包住原只虾煮熟,一口咬下,既有蛋香味🍳又有虾🦐嘅鲜甜味,加上口感爽弹,劲好食😍。
牛舌👅大大块又够厚身,烧完一啲都唔韧🥰。
本来辣汁五花腩🐖、海虎虾🦐、鸡翼🐓及人参鸡汤🍲都系唔错之还,但因为真系太饱啦....差啲唔记得,仲有牛仔骨🐂、红烧牛肋骨🍖、海鲜煎葱饼🍕、烧银鳕鱼🐟及黑毛猪腩🐖,都未食过,唯有下次再食过啦😅。
总括而言,咁多年冇嚟过,水准依旧出色,价钱都只系加了少许。如果饮品选择可以多返啲就非常完美。