2024-07-01
「南洋家」位置中央图书馆附近,带小朋友系图书馆📚放完电,唔想番去再搞一餐煮𩠌,见到「南洋家」$100可以有3款𩠌菜包,而且选择十分多,咖哩、海南鸡、即系卤水系列都有唔少选择,返到屋企就咁煮饭已经可以食啦🤭🤭除咗𩠌菜之外,仲有唔少印尼糕点、糖水同港式小食肠粉烧卖等😆😆🐟印式烧黄立䲝原条黄立䲝都有手掌咁大🖐🏻鱼肉滑嫩,䲝鱼亦够新鲜完全唔会腥,加上加入辣椒嘅秘制甜酱油,甜辣度适中,可以一试🐮印尼巴东牛肉牛肉切成一口size ,用上印尼巴东酱煮成,酱汁惹味得嚟又唔辣🐔海南鸡一盒应该有1/4只鸡,份量嚟讲CP值完胜,鸡髀🍗、鸡翼、鸡胸肉都有齐,啖啖肉好滋味🐔新鲜砂姜手撕鸡手撕鸡用咗麻油同新鲜砂姜烹制而成,无骨手撕鸡连埋少少带点油脂嘅鸡皮一齐食更滋味😋😋🐷卤水猪耳卤水汁够入味,猪耳大大条有5条,相当抵食🐮香浓咖喱牛腩红咖喱牛腩炆得够稔,红咖喱唔算辣但够惹味送饭一流🍌🥥千层糕/黄金糕/香蕉糕/椰糖木薯糕班兰千层糕就成日见啦,哩到仲有黑芝麻同芒果味添😆黄金糕嘅鱼翅纹好靓,食落椰奶味仲好浓添🤗店长仲推荐我地试下香蕉🍌糕同木薯糕添,每一件都用蕉叶包住,前者有香蕉着酸甜味,后者烟烟韧韧椰香满满,全部都好好食
🐟印式烧黄立䲝
🐮印尼巴东牛肉
🐔海南鸡
🐔新鲜砂姜手撕鸡
🐷卤水猪耳
卤水汁够入味,猪耳大大条有5条,相当抵食
🐮香浓咖喱牛腩
红咖喱牛腩炆得够稔,红咖喱唔算辣但够惹味送饭一流
🍌🥥千层糕/黄金糕/香蕉糕/椰糖木薯糕
班兰千层糕就成日见啦,哩到仲有黑芝麻同芒果味添😆黄金糕嘅鱼翅纹好靓,食落椰奶味仲好浓添🤗店长仲推荐我地试下香蕉🍌糕同木薯糕添,每一件都用蕉叶包住,前者有香蕉着酸甜味,后者烟烟韧韧椰香满满,全部都好好食😋