2011-08-05 519 浏览
五一劳动节,家中婶母提议去名苑同嬷嬷饮茶;去到先知佢系𠮶度既熟客。熟成点?婶母口中既"好耐冇去",原来系一个星期,可想而知帮衬率几高!当日爸爸饮茶时觉得D食物好唔错,餐厅推介紧既龙趸美食又成功地吸引倒佢注意力,所以就即时订定位𠮶晚黎试。𠮶阵时将近母亲节,好多人都提早同母亲们庆祝,晚市都系安排两轮入座。我地准时七点半到,不过因为第一轮既客人未走,所以都要等成十分钟先有位坐。餐厅地方唔算大,楼面低;可能因为节日关系,D枱都挤到密麻麻,真系几逼夹,而且比较嘈,不过绝对理解得到,亦可以接受。唔知系咪因为订位时有婶母关照,各人既服务态度非常友善。虽然佢地做到踢哂脚,不过每一个都仍然保持笑容,真系好难得。小插曲:爸爸带左枝红酒同亲友分享,姐姐仔开既时候个塞烂左(好难讲话系因为枝酒旧,定系姐姐仔既开酒器唔得),好彩有位后生既经理哥哥好有心机地慢慢帮我地搞返掂,感激感激!因为佢好有技巧地清理哂所有塞碎,一粒都冇落入枝酒内,大家对佢既功夫都赞叹不已!见佢地咁混乱,所以我地选择左食连婶母都话抵食既鱼翅鲍鱼"燕",另加一份午餐时订定既龙趸翅加豆卜。虽然我地都已经系三个月前黎食,不过因为餐厅重做紧个套餐优惠,
,可想而知帮衬率几高

唔知系咪因为订位时有婶母关照,各人既服务态度非常友善

见佢地咁混乱,所以我地选择左食连婶母都话抵食既鱼翅鲍鱼"燕",另加一份午餐时订定既龙趸翅加豆卜。虽然我地都已经系三个月前黎食,不过因为餐厅重做紧个套餐优惠,所以都想同大家分享一下。

鱼翅鲍鱼"燕":每位原价$488,试食价$288,两位起,全日供应。不过最近加左价:试食价$298。
 宫廷皇烧翅(每位3两翅):每碗查证过,真系每人足3两翅,而且学老豆话斋:「粗粗地」,真系食得过
!汤底味道香浓,完全唔味精,真材实料,火候十足,真系要比个手指公佢!
宫廷皇烧翅
 名厨4头南非鲍鱼(玉掌伴):鲍鱼一D都唔细只,质感柔软,有「鲍鱼皇后」之称既契妈都大赞就代表唔错啦
。鹅掌腍滑,配上鲍汁,我地个个都好满意。
名厨4头南非鲍鱼(玉掌伴)
 头抽皇生煎澳洲大花竹虾:调味料既味道渗哂入个虾壳度,所以XO仔食亲依款虾多数都唔lur壳既
。虾肉爽口,虾壳够脆,味道甜咸适中,好啱我口味。
头抽皇生煎澳洲大花竹虾
 古法蒸深海龙趸球:鱼肉鲜嫩软滑,味道清甜,爸爸极度欣赏,更赞不绝口
古法蒸深海龙趸球
 古法生炆龙趸翅加豆卜:豆卜真系有加料,赞!鱼肉唔够套餐蒸𠮶款滑,不过咁都系正常既,蚊又点会滑得过蒸呢?!最紧要系有香滑肥美既鱼皮食
古法生炆龙趸翅
 益菌猫耳朵泡翡翠曲:有个汤底上,感觉唔会油腻,食得健康。清清甜甜,细片既猫耳朵同雑菌够哂爽口,小弟唔系蔬菜fans,不过都食左好多
益菌猫耳朵泡翡翠曲
 鲍鱼荷叶珍珠鸡:热辣辣,香口既糯米饭好滑,料又唔会过多,一人一细包,份量啱啱好。
鲍鱼荷叶珍珠鸡
 生磨蛋白杏仁茶:小弟唔系杏仁茶fans,不过叔叔大力推荐,所以都食左碗支持下。个人觉得好稀同好粉
,可能因为当晚太多人食,所以沟稀左?!
生磨蛋白杏仁茶
 燕窝养颜流沙包:真系好大个包呀!新鲜蒸出黎,好辣手,不过因为食得太饱,所以食唔落成只,只系食左一小角。包身松软,而且真系流沙架,香甜滑溜,正到爸爸要食埋我食唔落𠮶件
燕窝养颜流沙包
 椰汁桂花糕:餐厅送比每一个食客既甜品
。小弟唔系一个椰汁粉丝,所以觉得桂花糕加椰汁好似有少少怪怪地,不过依个纯粹系个人口味问题,因为椰汁迷既爸爸食得好开心
椰汁桂花糕

后记:
1) 三百蚊就可以食倒有质素既鱼翅,鲍鱼,燕窝,真系抵倒烂呀!所以小弟在此极力推荐大家食依款鱼翅鲍鱼"燕"套餐!

2) 英皇中心其实有自己既停车场比客人泊车既,我地去𠮶日刚刚开始装修冇耐,原本预计七月从开,不过昨日经过重未开返

2011-05-01
宫廷皇烧翅
名厨4头南非鲍鱼(玉掌伴)
头抽皇生煎澳洲大花竹虾
古法蒸深海龙趸球
古法生炆龙趸翅
益菌猫耳朵泡翡翠曲
鲍鱼荷叶珍珠鸡
燕窝养颜流沙包
  • 鱼翅鲍鱼"燕"