2017-12-30
因为近公司,路过呢度好多次,见到menu专卖生滚粥,竟然有蟹粥~ 想试但未有机会。今晚好想食粥,就谂起佢~看似平凡既小店,原来食物好掂! 老板娘话今日蟹唔够,问我转海鲜粥o唔ok~ 哗,粥一嚟到,一碗都够2个人食,蟹有蟹盖,几只蟹肉,1个细蟹钳,肥美蚬有几只,大虾1只,粥底有啲蟹糕同肉碎,好鲜甜,好食过澳门果啲又贵又难食,仲要呢度一碗HKD42咋! 老板娘推介食白灼生蚝,系点wasabi食既,台山黎唔太大只但鲜,HKD168,因我地第1次黎,叫啲平民价钱稳阵啲所以冇食蚝,点知枱枱都话要叫呢款生蚝㖞! 下次一定要试!我地仲叫左及第汤饭同豉椒炒蚬,及第好足料,猪润大片厚身好味,汤都好饮~ 炒蚬肥美大只仲有好多只,唔系得啲壳~ HKD60! 我觉得抵食好味过爱文生~下次黎要试沙姜猪肚,炒鸡什煲,蚝豉粥,咸肉粽,豉油皇炒面,椒盐田鸡,羊腩煲。。。。。好多好多